Bíróság, kalapács

Vádat emeltek a kecskeméti férfi ellen, aki hamisan vádolta meg a szomszédját azzal, hogy kirabolta

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette miatt vádat egy férfival szemben, aki feljelentésében és tanúvallomásában is hamisan vádolta meg azzal a szomszédját, hogy egy ismeretlen társsal együtt kirabolta őt. A hamis vád alapján a szomszédot gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe is vették.

A vádirat szerint a kecskeméti férfi – az ügy vádlottja – 2023. február 11. napján tett feljelentést a Kecskeméti Rendőrkapitányságon. Ekkor a hamis vád törvényi következményeire történő figyelmeztetést követően elmondta, hogy az előző héten az egyik szomszédja, egy számára ismeretlen férfival együtt megjelent a kecskeméti lakásában és őt egy lőfegyverrel fenyegetve arra kényszerítették, hogy a 2.000.000 forintos megtakarítását adja át.

A feljelentés alapján a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, ennek során az elkövetőt tanúként is kihallgatták, aki fenntartotta korábbi állításait. A vádlott valótlan tartalmú vallomásai alapján a szomszédot még a feljelentés napján gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.

Két nappal később a nyomozó hatóság szemlét tartott a vádlott ingatlanjában és egy felcsavart szőnyegben megtalálták a – vallomása szerint – tőle elrabolt 2.000.000 forintot. Ezt követően újra kihallgatták tanúként a feljelentőt, aki ekkor korábbi állításait visszavonta és elismerte, hogy szomszédja a sérelmére nem követett el semmilyen bűncselekményt. Ezután a feljelentett férfi őrizetét, majd az ellen indult büntetőeljárást is megszüntették.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfit büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettével vádolja és vele szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képen a két millió forintot tartalmazó boríték felcsavart szőnyegből kihúzása látható.