Bíróság, kalapács

A 17 éves fiú ujjait vágta le a fűrészgép Tiszakécskén

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt egy tiszakécskei asztalossal szemben, aki a szakmai gyakorlatra beosztott 17 éves fiút a fűrészgép mellett felügyelet nélkül hagyta. A fiú a munka során balesetet szenvedett, mivel a fűrészgép az ujjait levágta.

A vádirat szerint a tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató sértettet. Egyik ilyen hétvégi munkavégzés során, 2022. április 23. napján a vádlott különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a fiút. A munkafeladat kiadását követően az elkövető a műhelyből távozott, a sértett pedig a ráosztott munkát önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte.

A sértett a munkavégzés során a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, ezért kesztyűt vett fel, amit fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt a fiú – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kezén lévő kesztyű azonban a fűrészgép alkatrészébe beakadt, amelynek következtében a gép levágta a sértett jobb kezén lévő kisujját, valamint további három ujjának első ujjperceit csonkolta.

A vádlott a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Emiatt nem hívta fel a sértett figyelmét a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes voltára, és azt nem állította le, ezért a baleset bekövetkezett.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.