Bíróság, kalapács

Hamis pénztárbizonylatokat és támogatási szerződéseket íratott alá beosztottjaival egy polgármester Bács-Kiskunban

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség sikkasztás, csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy Bács-Kiskun vármegyei nagyközség korábbi polgármesterével szemben. Az elkövető az önkormányzat házipénztárából a saját és a beosztottjai nevében magáncélra jogosulatlanul úgy vett fel rendszeresen összegeket, hogy azokról az állásukat féltő dolgozóival valótlan tartalmú pénztárbizonylatokat állíttatott ki. Azért, hogy utóbb ne kelljen az átvett közel 3 millió forinttal elszámolnia, vissza nem térítendő támogatásokról hamis szerződéseket is gyártott.

A vádirat szerint a 2019-ig egy Kecskemét környéki nagyközség polgármestereként dolgozó vádlott megkérte egy korábbi beosztottját, hogy vállalja el egy újonnan létrehozandó egyesület elnöki posztját, egyúttal közel másfél millió forint visszatérítendő támogatást helyezett kilátásba az egyesület részére. A vádlottnak azonban ténylegesen nem állt szándékában egyesület létrehozása, célja kizárólag a támogatás összegének megszerzése volt. A polgármester ezután a beosztottja tudomása nélkül 2017 év végén az önkormányzat házipénztárából a létre sem hozott egyesület nevében hamis támogatási szerződés alapján 1.450.000 forintot felvett. Minderre akkor derült fény, amikor 2019-ben a nagyközség újonnan megválasztott polgármestere észlelte, hogy a támogatási összeget nem fizették vissza határidőben az önkormányzatnak. A vádlott ekkor az elszámolás elmaradását és a visszafizetés későbbi lejártát egy visszadátumozott támogatási szerződés módosítással akarta igazolni. Végül a kicsalt összeget visszafizette.

A vádlott emellett úgy vett fel rendszeresen előlegeket az önkormányzat házipénztárából, hogy azokról az állásukat féltő pénztárosaival és beosztottjaival hamis pénztárbizonylatokat íratott alá azt a látszatot keltve, mintha a rajtuk szereplő összegeket ők vették volna fel. Mivel az előlegekkel 30 napon belül el kellett számolni, a vádlott visszafizetés és tényleges pénzmozgás nélkül újabb bizonylatokat íratott alá a beosztottjaival. Mivel a polgármester a 2017-től jogosulatlanul felvett összesen 2.850.000 forint előleggel nem tudott elszámolni, utóbb valótlan tartalmú támogatási szerződésekkel igyekezett igazolni a hiányzó összegek kifizetésének jogszerűségét. Ennek érdekében a pénztárosát rávette arra, hogy az állítólagos támogatás kedvezményezettek részére történő kifizetéséről hamis kiadási bizonylatot állítson ki. A vádlott utóbb a hiányzó összeget a mandátumának lejártát követően két részletben szintén visszafizette az önkormányzat házipénztárába.

Az ügyészség a nőt csalás és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint többrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja és ezért vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.