Hamis PCR-tesztekkel kereskedő bűnbandát fogott el a rendőrség

Rendőrség

Az egészségügyi termék hamisításának értelmi szerzője egy móri férfi volt, de a nyomozók eljárás alá vonták két társát is. A hatóság eddig száz sértettről tud, de nem kizárt, hogy a bűnbanda többeket is átvert.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) feljelentése alapján nyomozást folytat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt. A gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online felületen hirdetett és értékesített olyan COVID-19 PCR teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

A KR NNI nyomozói a büntetőeljárás során megállapították, hogy az elkövetők cselekményüket pontosan összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz. A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el. Ezzel azt a látszatott keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR tesztelésre alkalmas termékei lennének.

Ezidáig közel száz vásárló azonosítása történt meg, a további sértettek felkutatása folyamatosan zajlik. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

A nyomozás adatai szerint a hamisítás értelmi szerzője a 47 éves U.J. volt. A móri férfit a KR NNI munkatársai 2021. október 6-án fogták el otthonában, ahol kutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát – a 66 éves Sz.T-t, valamint a 46 éves B.I.T-t – szintén eljárás alá vonták. Mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.