A nyomkövetőt leszedve Spanyolországba szökött a többszörös visszaeső férfi

Rendőrség

A Kiskőrösi Járási Ügyészség fogolyszökés vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019 februárjában egy Kiskőrös környéki községben bűnügyi felügyelet alatt állt egy kábítószeres bűnügyben, de a nyomkövetőt eltávolította és Spanyolországba szökött.

A vádirat szerint a többszörös visszaesőnek minősülő, büntetett előéletű férfi kábítószer birtoklása miatt volt letartóztatásban. A Budaörsi Járási Ügyészség 2018 áprilisában vádat emelt ellene, majd a Budaörsi Járásbíróság 2018 szeptemberében megszüntette a letartóztatását és bűnügyi felügyeletet rendelt el vele szemben.

A bíró előírta a vádlottnak, hogy Bács-Kiskun megye területét engedély nélkül nem hagyhatja el és minden kedden és csütörtökön reggel személyesen jelentkezzen a Kiskőrösi Rendőrkapitányságon. A bíróság azt is elrendelte, hogy a rendőrség a bűnügyi felügyelet szabályainak a betartását a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszközzel, nyomkövetővel is ellenőrizze.

A Budaörsi Járásbíróság a kábítószeres bűnügyben 2019. február 19-én tárgyalásra idézte a vádlottat. A férfi azonban a tárgyalásra nem ment el, ehelyett leszedte magáról a nyomkövetőt és engedély nélkül Spanyolországba távozott.

A vádlottal szemben emiatt 2019 májusában európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, ami alapján 2020. augusztus 7-én Spanyolországban elfogták. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a szökevényt 2020. október 1-én Budapestre szállították, ahol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a magyar hatóságok átvették.

A vádlott jelenleg a budaörsi bűnügyben jogerősen kiszabott fegyházbüntetését tölti, őt a járási ügyészség fogolyszökés vétségével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.