Vadkamera buktatta le az ültetvényt

Rendőrség

Egy vadkamera rögzítette Hajós külterületén azt, hogy 2018. október 14-én három férfi kenderültetvényt takarít be. A történteket véletlenül felfedező személy jelentette az esetet, és a kamerafelvételt is rendelkezésre bocsátotta, amit a rendőrök lefoglaltak.

A kalocsai nyomozók helyszíni szemlét tartottak, amely során már csak 114 lecsupaszított szárat találtak. A hátrahagyott növényi maradványok szakértői vizsgálata alapján megállapítható, hogy azok kábítószernek minősülnek.

A rendelkezésre álló felvétel alapján a kalocsai egyenruhások beazonosították a három ismeretlent:egy 40 éves bajai férfit, társát, egy 33 éves sükösdi férfit. Őket kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki és vették  őrizetbe. A harmadik személy, egy 29 éves bajai férfi tartózkodási helye ismeretlen volt, ezért vele szemben elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A körözött férfit az elfogatóparancs alapján a Készenléti Rendőrség munkatársai fogták el Baján. A nyomozók őt is kihallgatták és őrizetbe vették kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Időközben egy lakossági bejelentés alapján kutatást tartottak egy hajósi pinceháznál, ahol 15 kilogramm növényi zúzalékot – a vegyész szakértői vélemény alapján marihuánát – találtak. Ennek feketepiaci értéke meghaladja a 37 millió forintot. Ezen túlmenően a szárítóberendezés teljes felszerelését, valamint palántaneveléshez használatos eszközöket találtak. Az eljárás során kiderült, hogy ez a pince az idősebb bajai férfi tulajdona.

A nyomozás eredményeként a rendőrök Hajós külterületén egy újabb, már leszüretelt ültetvényt találtak, ahol – a botanikus szakértő véleménye alapján – 266 tő indiai vadkender maradványai voltak. Ez a helyszín a 40 éves bajai férfi elfogásától hozzávetőleg másfél kilométer távolságban volt, ebből adódhat az is, hogy nagy mennyiségű hajtásvég maradt az ültetvény mellett, feltehetően a gyanúsított azt akarta elszállítani.

A három gyanúsított jelenleg is letartóztatásban van. A büntetőeljárás során beszerzett adatokat figyelembe véve a nyomozók a férfiak tettét kábítószer-kereskedelemmé minősítették át.

Vagyonvisszaszerzés érdekében zár alá vettek egy ingatlant és egy személygépkocsit is a Bács-Kiskun megyei rendőrök.