Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter Houstonban

Világ

Külgazdasági és konzuli képviseletet nyitott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyesült államokbeli Houstonban közép-európai idő szerint szerda délután.

Nyitóbeszédében a miniszter elmondta: a héten vitathatatlanul új dimenzióba kerültek a magyar-amerikai kapcsolatok, és ezt a lendületet tovább kell vinni. Ennek jegyében már a hetedik képviseletet nyitja meg Magyarország az Egyesült Államokban Washington, New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco és Miami után.
Szijjártó Péter elmondta: a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet. Az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, az Európai Unión kívül a második legjelentősebb kereskedelmi partnere és első számú exportpiac.

Texas állam az amerikai tagállamok között az első helyen áll a külgazdasági kapcsolatok bonyolításának tekintetében. Magyarországnak a tagállamok közül a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a legtöbb import innen érkezik Magyarországra, a magyar export szempontjából pedig az amerikai államok közül ez a harmadik. Tizenkilenc texasi vállalatnak van magyarországi beruházása, összesen 320 milliárd forintértékben, és összesen 7100 munkahelyet hoztak létre Magyarországon

Szijjártó Péter célként nevezte meg, hogy a kifejezetten magas hozzáadott értéket előállító, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó houstoni és texasi vállalatok magyarországi beruházásait tovább növeljék. Ehhez segítséget nyújtanak Európa legalacsonyabb adói. Az amerikai beruházók által a legolvasottabbak közé tartozó Site Selection magazin a világ legjobb tíz befektetési célpontja közé sorolta Magyarországot. A Fortune magazin listáján szereplő, leghatalmasabb ezer vállalat közül 84 található meg Texasban, ezen belül 33 Houstonban.

A külügyminiszter elmondta: a képviselet megnyitását az is indokolja, hogy Texasban 3 ezer magyar él. Nekik eddig nagyon messzire kellett utazni, ha a magyar állammal kapcsolatos ügyet kellett intézni. Most jóval egyszerűbb lesz számukra a kapcsolattartás az anyaországgal. Már a májusi európai parlamenti választáson leadhatják szavazataikat a houstoni konzulátuson is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Egyesült Államokkal a politikai szövetségét is megerősítette Magyarország a héten, Donald Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójával, azonban fontos, hogy a kapcsolat ne egyközpontú legyen, ne csak Washingtonra korlátozódjon. Ehhez pedig személyes jelenlét szükséges.

A houstoni városvezetést képviselő Christopher Olson külügyi és külgazdasági igazgató az ünnepségen kijelentette, hogy a texasi nagyváros örömmel fogadja a magyar képviselet megnyitását, és segíti annak munkáját. Hangoztatta, hogy a képviselet megkönnyíti a folyamatos kapcsolattartást a felek között mind politikai, mind gazdasági téren.

A képviselet megnyitását követően Szijjártó Péter – Áder János köztársasági elnök nevében – kitüntetéseket adott át a texasi-magyar kapcsolatokat régóta segítő két személyiségnek, Phillip Aronoff volt houstoni tiszteletbeli konzulnak és Ted Poe republikánus képviselőnek. A két kitüntetett a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.
A kitüntetést megköszönve Aronoff élete legnagyobb élményének nevezte, hogy tiszteletbeli konzulként Magyarországot képviselhette, és részt vehetett a kétoldalú kapcsolatok építésében.

Ted Poe köszönő beszédében egyebek között azt említette meg, nagyra értékeli azt a lehetőséget és megtiszteltetést, hogy Magyarországgal dolgozhatott együtt, és közreműködhetett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében.

Mint mondta, képviselőként mindig arra biztatta Magyarországot, hogy miközben ápolja a demokráciát, ragaszkodjon nemzeti jellegéhez, saját érdekeihez, és nem feltétlenül azokhoz az érdekekhez, amelyek az Európai Unió vagy más szervezetek számára a legfontosabbak.