Migráció: az Európai Bizottság részletesen ismerteti a partraszállásra és az „ellenőrzött központokra” vonatkozó elképzeléseket

Világ

Az uniós vezetők júniusi európai tanácsi ülésén elhangzott felhívását követően az Európai Bizottság a mai napon részletesen ismerteti azokat az elképzeléseket, amelyek révén javítani lehetne az EU-ban partra szálló migránsokra vonatkozó eljárások lefolytatását, valamint felvázolja a regionális partraszállási intézkedések harmadik országokkal történő kialakításának lehetséges módját. Az összetett migrációs kihívásokra adott válaszként a két koncepciónak együttesen kell hozzájárulnia valódi regionális felelősségmegosztáshoz.

„Ellenőrzött központok” az EU-ban:

Az EU vezetői ún. „ellenőrzött központok” létrehozására szólítottak fel az Európai Unióban partra szálló személyekre vonatkozó eljárások szabályos és hatékony lefolytatása érdekében. Az elsődleges cél az lenne, hogy javítsák azokat az eljárásokat, amelyek a nemzetközi védelemre szoruló személyeknek az EU-ban való tartózkodásra nem jogosult migránsoktól való megkülönböztetésére szolgálnak, valamint ezzel egyidejűleg gyorsítsák fel az utóbbiak visszaküldését. Az EU és ügynökségei teljes körű pénzügyi és operatív támogatást nyújtanának a központoknak. A központok irányítása a fogadó tagállam hatáskörébe tartozna, és elhelyezkedésüktől függően azok ideiglenesek vagy ad hoc jellegűek is lehetnek. Az elképzelés tesztelésére mielőbb el lehetne indítani egy rugalmas megközelítést alkalmazó kísérleti fázist.

Regionális partraszállási együttműködés:

Az „ellenőrzött központok” létrehozása mellett a Bizottság megvizsgálja a regionális partraszállási intézkedésekre vonatkozó elképzelést, amelynek célja a Földközi-tenger mindkét partján megmentett személyek harmadik országokkal való partnerségben történő, gyors és biztonságos partraszállítása a nemzetközi joggal összhangban. Az intézkedések kialakításában közreműködik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala. Ezek a szervezetek segítséget nyújtanak annak biztosításához, hogy a partra szálló személyek védelemben részesüljenek, ha erre rászorulnak, akár áttelepítési programok révén; ha pedig nem, visszaküldjék őket származási országukba, adott esetben az IOM által működtetett támogatott önkéntes visszatérési és reintegrációs programok keretében.