Az Európai Bizottság nyilatkozata a 2021. évi nemzetközi nőnap alkalmából

Európa

A nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Bizottság a következő nyilatkozatot tette:

„Nehéz év van mögöttünk. A Covid19-világjárvány senkit sem kímélt meg, és az egész világon különösen nagy kihívást jelentett a nők számára. Az orvosok, ápolók, tanárok és bolti eladók – mely munkaköröket gyakran nők töltik be – a világjárvány frontvonalába kerültek. Mindeközben otthon is nagyobb felelősség hárul rájuk.

Álljunk meg egy pillanatra, és mondjunk köszönetet a nőknek a helytállásukért, az együttérzésükért és azért, hogy hozzájárulnak a válság leküzdéséhez, többek között a társadalmaink, ellátórendszereink és a legalapvetőbb szolgáltatások fenntartása révén.

Miközben az egészségügy frontvonalában dolgozók túlnyomó többségét a nők alkotják, a világjárvánnyal kapcsolatos döntéshozatali folyamatokban szinte alig jutnak szerephez. Például a 87 országban – köztük 17 uniós tagállamban – működő nemzeti Covid19-munkacsoportok 85,2%-ának élén férfiak állnak.

A nemek közötti egyenlőségnek központi helyet kell elfoglalnia a világjárványt követő helyreállítás során. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet kimondja, hogy a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervek elkészítése és végrehajtása során figyelembe kell venni és elő kell mozdítani a nemek közötti egyenlőséget és a mindenki számára biztosítandó esélyegyenlőséget. A nőknek nagyobb arányban kell képviseltetniük magukat a vezető pozíciókban, mind a politikában, mind a vállalatok vezetőtestületeiben – továbbra is küzdeni fogunk azért, hogy ez a cél megvalósuljon.

A Bizottság minden lehetséges erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy elősegítse a nők és férfiak közötti nagyobb egyenlőséget Európában és Európán kívül egyaránt. A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós stratégia egyik kulcsfontosságú elemének megvalósítása céljából a Bizottság tegnap a bérszakadék megszüntetését célzó új intézkedésekre tett javaslatot. A nemek közötti egyenlőség a szociális jogok európai pillérének és a pillér végrehajtására irányuló, ezen a héten előterjesztett ambiciózus cselekvési tervnek is az egyik alapelve. A nemek közötti egyenlőség az EU külső tevékenységének is központi eleme. A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós cselekvési terv (GAP III) merész és operatív menetrendet vázol fel az egyenlőség előmozdítása, valamint annak biztosítása érdekében, hogy a nők és lányok világszerte részt vehessenek a demokrácia, az igazságszolgáltatás, a béke és a biztonság alakításában.

A Covid19-világjárvány súlyosbította a társadalmunkban meglévő egyenlőtlenségeket. Nagy kockázatnak tette ki a nőket – akár még a saját otthonukban is. Az év folyamán a Bizottság új javaslatot terjeszt elő a nemi alapú erőszak leküzdésére az EU-ban. Partnerországainkban az EU és az ENSZ közös Reflektorfény kezdeményezése a sürgős szükségletekhez igazította a nemi alapú erőszak valamennyi formájának felszámolására irányuló kiemelt intézkedéseket.

Az eredményeket nehéz elérni, de könnyű elveszíteni. Arra kell törekednünk, hogy Európa ezután is a nők jogainak élharcosa maradjon. A visszalépés nem járható út – csakis előre haladhatunk.”

Háttér-információk

Az Európai Bizottság első női elnöke, Ursula von der Leyen által tavaly tett kötelezettségvállalások teljesítése érdekében Vera Jourová alelnök és Helena Dalli biztos ismertette a 2020–2025 közötti időszakra szóló nemi esélyegyenlőségi stratégiát. A stratégia számos ambiciózus intézkedést határozott meg a nemek közötti egyenlőség előmozdítására Európában és azon kívül. Az Európai Bizottság a mai napon teszi közzé a férfiak és nők közötti egyenlőségről szóló éves jelentését (lásd a sajtóközleményt).

A stratégia egyik fő prioritása az a kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fizetések átláthatósága révén megerősítse az egyenlő díjazás elvét. A Bizottság tegnap jogalkotási javaslatot fogadott el. A Bizottság továbbra is szorgalmazni fogja a nemek vezetőtestületeken belüli egyensúlyának javításáról szóló irányelvre irányuló 2012. évi javaslat elfogadását.

A Bizottság emellett a nemi alapú erőszak leküzdésére irányuló új jogalkotási kezdeményezésen is dolgozik. Februárban nyilvános konzultáció indult erről a kezdeményezésről. Ezzel párhuzamosan a Bizottság továbbra is kulcsfontosságú prioritásnak tekinti az EU-nak az Európa Tanács Isztambuli Egyezményéhez való csatlakozását. 2020 júniusában a Bizottság elfogadta az áldozatok jogaira vonatkozó első uniós stratégiát – ezzel a lépéssel a nemi alapú erőszak elleni küzdelem új lendületet kapott.

A nők elleni online erőszak elleni küzdelem a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó stratégia másik fontos eleme. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály, melyre a Bizottság 2020 decemberében tett javaslatot, támogatja a stratégiát, és célja, hogy tovább harmonizálja és aktualizálja a digitális szolgáltatókra vonatkozó szabályokat, a felhasználók által terjesztett jogellenes tartalmak kezelése és az alapvető jogok védelmét szolgáló biztosítékok garantálása mellett. A digitális oktatási cselekvési tervben és az európai készségfejlesztési programban a Bizottság számos intézkedést bejelentett a nemek IKT-val kapcsolatos szakmákban való kiegyensúlyozott részvételének előmozdítása és a digitális készségek fejlesztése érdekében. A megerősített ifjúsági garancia a foglalkoztatási tanácsadás és iránymutatás terén jelentkező nemi alapú elfogultság és hátrányos megkülönböztetés kezelését célzó intézkedések támogatására irányul.

média- és audiovizuális ágazatra vonatkozó cselekvési tervben meghatározott célkitűzésekkel összhangban a Bizottság hamarosan figyelemfelhívó kampányt indít a nemek közötti egyenlőség és a sokszínűség tudatosítására, amelynek középpontjában az audiovizuális és a hírmédia-ágazat inspiráló példaképei állnak. Ez a kreatív és kulturális ágazaton belüli nemek közötti egyensúly és a sokszínűség előmozdítására irányuló szélesebb körű erőfeszítés része, amely magában foglalja a Kreatív Európa MEDIA program keretében végrehajtott fellépéseket is.

A nemi dimenzió teljes mértékben beépült a Horizont Európa programba és az „Új EKT a kutatás és az innováció szolgálatában” című közleménybe is. A befogadás és az egyenlőség az Erasmus+ program alapkövei is: e program támogatást nyújt a női szociális vállalkozók és tudósok számára, valamint elősegíti a nemek közötti egyenlőséggel, a fenntarthatósággal és a nők társadalmi szerepvállalásának növelésével kapcsolatos új kutatási területek megnyitását. Annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet az európai nők kutatás, innováció, oktatás, kultúra és sport terén elért eredményeire, Mariya Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos elindította az #EUwomen4future elnevezésű közösségimédia-kampányt.

A Bizottság Közös Kutatóközpontja és a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) a mai napon egy közös, együttműködésen alapuló projektet indított el – a nemi esélyegyenlőségi stratégiát nyomon követő portált, amely a 2020–2025 közötti időszakra szóló nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomon követésére hivatott.

2021–2027-es időszakra vonatkozó új többéves pénzügyi keret megerősíti – különösen az uniós strukturális alapok révén – a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítését az uniós költségvetés kiadásaiban. A NextGenerationEU ugyancsak különös figyelmet fordít a nemek közötti egyenlőségre. A nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveknek meg kell határozniuk, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből finanszírozandó beruházások és reformok várhatóan miként járulnak hozzá a nemek közötti egyenlőség és a mindenki számára biztosítandó esélyegyenlőség előmozdításához.

Az EU-n kívül Josep Borrell főképviselő/alelnök és Jutta Urpilainen biztos számos olyan intézkedéscsomagot terjesztett elő, amelyek célja, hogy erősítsék a nemek közötti egyenlőséget és a nők társadalmi szerepvállalását a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó, 2021–2025-ös időszakra szóló új cselekvési terv (GAP III) révén. Az Európai Bizottság és az ENSZ által közösen elindított Reflektorfény kezdeményezés kifejezetten a nemi alapú erőszak globális szintű kezelésére szolgál.