Cseh Katalin lett a liberálisok alelnöke Brüsszelben

Európa

Dacian Ciolos volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció.

Ciolos 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in ‘t Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi román kormányfő győzelme, aki mögött az elmúlt napokban többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), illetve a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett a Momentum képviseletében a magyar Cseh Katalin, a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett “ektoplazmához” hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig “öregembernek” nevezte, aki “tizenöt éve frusztrált”. Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott, a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben.