Az ország szaxofonosai Debrecenben

Egyetem Kultúra

Az Antwerpeni Zeneakadémia világhírű professzorától, Hans de Jongtól tanulhatnak a Vll. Országos Szaxofonos Találkozó résztvevői a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A csütörtöktől vasárnapig tartó programra a határon túlról is érkeznek fiatal zenészek.
Az Országos Szaxofonos Találkozó évről évre páratlan szakmai előrelépést kínál a klasszikus szaxofont választó zeneiskolások, középiskolások, egyetemi hallgatók és oktatók számára, hiszen minden alkalommal világhírű külföldi művészek mesterkurzusain vehetnek részt.

– Magyarországon jóval később indult be a klasszikus szaxofon-képzés, mint Nyugat-Európában, ott jóval előttünk járnak. Zeneiskolákban az országban több helyen, középiskolákban Budapesten, Nyíregyházán, Kecskeméten, Pécsett és Győrben választhatják már a diákok ezt a fúvós hangszert, felsőfokon viszont csak Miskolcon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és itt, a Debreceni Egyetemen oktatják. Művész mesterképzésben pedig egyedülállóan csak nálunk, a Zeneművészeti Karon érhető el – mondta Váradi Judit docens, művészeti menedzser.

A hat debreceni hallgató, valamint az ország minden pontjáról és Kolozsvárról érkező fiatal muzsikusok idén az Antwerpeni Zeneakadémia klasszikus szaxofon osztályának professzorától tanulhatnak. Hans de Jong az egész világot bejárva, Amerikától Japánig tart mesterkurzusokat és koncertezik.

– Csütörtöktől vasárnapig minden nap lesz lehetőségük a résztvevőknek arra, hogy együtt zenéljenek mesterkurzusokon a világ élvonalába tartozó professzorral, aki szombaton 19 órai kezdettel koncertet is ad a Liszt teremben. Ő amellett, hogy elkötelezett képviselője a kortárs szaxofon irodalomnak, kamarazenei csoportokkal is rendszeresen fellép, így lesz ez ezúttal is. Először szólóban játszik, majd a hangverseny második felében a Zeneművészeti Kar szaxofonegyüttesével közösen – tette hozzá Váradi Judit.

A mesterkurzusok és a koncert mellett kuriózumot jelenthet a szaxofonosok szakmai fejlődésében az a beszélgetés, amit vasárnap délelőttre tervez a világhírű művésszel a Zeneművészeti Kar. Mivel Hans de Jong nem csak szaxofon, hanem ének szakon is szerzett diplomát, különleges szemszögből tudja megvilágítani a fúvós hangszeres játék és az éneklés kapcsolatát. Ez lesz a témája a kar kamaratermében 11 órakor kezdődő beszélgetésnek, melyet Puskás Levente adjunktus vezet majd.

unideb.hu