A tallinni magyar nagykövetség újranyitásában bíznak Debrecenben is

Egyetem

Sajnálatukat fejezik ki a tallinni magyar nagykövetség és a budapesti észt nagykövetség rövidesen várható bezárása miatt anyaországi és határon túli magyar kulturális, oktatási szervezetek, valamint magánszemélyek,akik a külképviseletek minél hamarabbi újranyitásában bíznak.“Mi, az alulírott, Észtországgal hagyományosan szoros, sokrétű és kiterjedt kapcsolatot tartó intézmények, szervezetek és magánemberek, ez év júliusában megdöbbenéssel értesültünk a magyar kormánynak a tallinni magyar nagykövetség bezárásáról hozott döntéséről, valamint az ezután értelemszerűen bekövetkezett észt válaszlépésről” – áll az MTI-hez az ELTE Finnugor Tanszéke által hétfőn eljuttatott nyilatkozatban.

Az aláírók szerint a magyar diplomáciának “a népünk és kultúránk iránt mindig kitüntetett figyelmet tanúsító, EU- és NATO-tag Észtországtól való elfordulása az észt félre nézve bántó, magyar szempontból pedig átgondolatlan lépés volt, mely sem rövid, sem hosszú távon nem szolgálja a javunkat és nem öregbíti jó hírünket a világban”.

Magyarország, Finnország és Észtország közösen visel felelősséget a kis finnugor népek támogatásában; a nagykövetségek hiánya ezt a munkát is megnehezíti – hangsúlyozzák.
A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a legutóbbi hírek szerint a kormány erősíteni tervezi a magyar-észt nyelvi és kulturális együttműködést.

“De ez az örvendetes fejlemény a júliusi diplomáciai döntések fájdalmas következményeit legfeljebb csak enyhíteni tudja, semlegesíteni nem. Ezért ezúton is szeretnénk kifejezni abbéli reményünket, hogy mindössze múló, átmeneti intézkedésről van szó, melynek felülvizsgálatára az illetékesek belátható időn belül sort fognak keríteni” – zárul a nyilatkozat.

A dokumentumot a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, a Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Finnugor Tanszéke, É. Kiss Katalin akadémikus, Honti László akadémikus, H. Varga Márta egyetemi docens, Jávorszky Béla volt helsinki és tallinni nagykövet, a József Attila Kör, a Kalevala Baráti Kör elnöksége, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Magyar-Észt Társaság, a Magyar-Finn Társaság, a Magyar Fordítóház Alapítvány Észt-Magyar Műhelye, a Magyar Írószövetség elnöksége, az MTA Nyelvtudományi Intézete Nyelvtörténeti és Finnugor Osztályának Finnugor Kutatócsoportja, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, a Numi Tórem Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor és Magyar Nyelvtörténeti Szemináriuma, a Polar Alapítvány, Pusztay János egyetemi tanár, a Reguly Társaság, Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Finnugor Tanszéke valamint Voigt Vilmos professor emeritus, a tartui egyetem díszdoktora írta alá.