Óvadék ellenében távozhat a közokirat-hamisítással vádolt dél-koreai kriptokirály és társa

Világ

Az egyenként 400 ezer eurós (több mint 148 millió forint) óvadék kifizetését követőn szabadlábon védekezhet a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítója, a kriptokirályként is ismert Do Kvon, valamint társa, a cég pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsun, akit Montenegróban közokirat-hamisítással vádolnak – közölte a podgoricai bíróság pénteken.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a két férfi állandó megfigyelés alá kerül, és tilos elhagyniuk a számukra kijelölt lakást. Szökés vagy a lakóhely engedély nélküli elhagyása esetén az óvadékot elveszítik. A vádlottak ígéretet tettek arra, hogy nem hagyják el lakhelyüket, és megjelennek a bíróság előtt, amikor erre szükség lesz. A bíróság szerint az ilyen magas óvadék elveszítésének lehetősége visszatartó erővel bírhat a szökés esetleges fontolgatása esetén.

Az ügyészség tiltakozott az ellen, hogy óvadék ellenében távozzanak a vádlottak, a vádhatóság szerint ugyanis semmilyen garancia nincs arra, hogy a vádlottak Montenegróban fognak maradni – közölte a montenegrói közszolgálati televízió.

Do Kvont és Hon Csang Dzsunt március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre akartak felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal akart utazni.

Marko Kovac montenegrói igazságügyi miniszter korábban bejelentette, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok is kérte Do Kvon kiadását, ám azóta sem közölte, hogy Podgorica kinek adja ki végül az Interpol vörös listáján is szereplő férfit, akit Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is köröznek pénzügyi és adócsalás gyanújával.

Arra viszont rámutatott a tárcavezető, hogy a kiadatási folyamatnál figyelembe veszik az elfogott állampolgárságát, a bűncselekmények súlyát, az elkövetés helyét, valamint azt is, hogy ki kérte előbb a kiadatást. Mivel Do Kvont Montenegróban közokirat-hamisítással vádolják, ezért csak azt követően adható ki más országnak, hogy ügyében ítélet született, és letöltötte büntetését.

Közokirat-hamisításért a montenegrói törvények szerint három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Do Kvon blokklánccége tavaly omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek.

A “kriptokirály” tavaly októberben még ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett korábban több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy “egyáltalán nincs szökésben”, azonban tartózkodási helyét “biztonsági okokra” hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.