Washington öt venezuelai állampolgárt szankcionált a Maduro-rendszer támogatása miatt

Világ

Az amerikai kormányzat kedden öt venezuelai állampolgárt szankcionált a Maduro-rendszer támogatása miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint valamennyien támogatták Nicolás Maduro venezuelai elnök “erőfeszítéseit a demokrácia aláásására”.

A büntető intézkedésekkel sújtott öt ember mindegyike az ellenzéki többségű parlament Madurót támogató tagja. “Megpróbálták az ellenzéki pártokba beépíteni Nicolás Maduro rezsimjének embereit, és ezzel részt vettek a decemberben tartandó parlamenti választások manipulálásában” – fogalmazott az amerikai tárca közleménye.

Meg is nevezte a szankcióval sújtott személyiségeket: hárman közülük – Miguel Antonio José Ponente Parra, Guillermo Antonio Luces Osorio és José Bernabé Gutiérrez Parra – ellenzéki pártok vezetői, Chaim José Bucaran Paraguan parlamenti képviselő egy másik ellenzéki párt vezetését akarta megszerezni, az ötödik személy pedig a Maduro-barát szélsőbaloldali, marxista Tupamaro párt vezetője, Williams José Benavides Rondón.

Washingtoni álláspont szerint ezek a politikusok megpróbálták aláásni, hogy hiteles ellenzéki pártok intézhessenek kihívást a Maduro-rendszerhez. A venezuelai ellenzéki pártok többsége a december 6-án tartandó parlamenti választások bojkottját tervezi, arra hivatkozva, hogy Maduro elnök csupán az ellenzéki többségű parlament feletti hatalmat akarja megszerezni.

“Az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett az iránt, hogy felelősségre vonja a Maduro-rezsimet és támogatóit a leplezetlen korrupciójukért annak érdekében, hogy biztosítsa a venezuelai népnek a megérdemelt szabad és tisztességes választásokat” – olvasható a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben.

A szankciók értelmében zárolják az érintettek esetleges amerikai vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak és vállalatoknak, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.