Átmenetileg leálltak a számítógépes rendszerek az Egyesült Államok nemzetközi repülőterein

Világ

Átmenetileg leálltak a számítógépes rendszerek az Egyesült Államok nemzetközi repülőterein pénteken, keleti parti idő szerint a délutáni órákban.

A leállás mintegy négy órán keresztül tartott, s a vám-, és határvédelmi hivatal (CBP)azonnal riadóztatta az utasokat – amerikaiakat és külföldieket egyaránt -, hogy hosszas várakozásra számíthatnak a ki- és beléptetésnél.

Az üzemzavar helyi idő szerint a kora esti órákban ért véget. A CBP nem közölt részleteke a leállás körülményeiről, de azt leszögezte, hogy nem számítógépes támadás okozta. Az adatbázisok érintetlenek és hozzáférhetőek maradtak és a számítógépes védelmi rendszereket sem törték fel.

Az átmeneti káosz a többi között New York, Washington, Dallas, Los Angeles nemzetközi légikikötőit érintette. Mindazonáltal az induló gépek időben felszálltak. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) bejelentette: az üzemzavar miatt sehol nem kellett megváltoztatni a menetrendet.

Az amerikai kommentárok emlékeztetnek rá: utoljára 2017 januárjában fordult elő ilyen számítógép-leállás. Akkor vizsgálatot rendeltek el és ennek végeztével a belbiztonsági minisztérium arra a megállapításra jutott, hogy az ok “a CBP nem megfelelő szoftver-kapacitása” volt.