Olcsó euróátutalás az EU teljes területén, méltányosabb valutaátszámítás

Világ

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége. Az euróövezet fogyasztói és vállalkozásai már jelenleg is rendkívül alacsony díjat fizetnek határokon átívelő ügyletek esetében. A hatályos szabályok értelmében számukra nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában bonyolítanak-e le euróügyleteket.

A mai javaslat célja, hogy ezt az előnyt az euróövezeten kívüli uniós országok, köztük Magyarország lakosaira és vállalkozásaira is kiterjessze. A javaslat alapján az euróövezeten kívüli uniós tagállamok között euróban teljesített fizetési műveletek után ugyanakkora díjat kell majd fizetni, mint az adott tagország hivatalos pénznemében eszközölt, egyenértékű belföldi fizetési műveletekért, ami a gyakorlatban néhány euróra vagy pár centre fogja leszorítani a díjakat. Ez lényeges változás, mivel egyes euróövezeten kívüli tagállamokban egy egyszerű átutalásért is horribilis díjakat számolhatnak fel (akár 24 eurót is egy 10 eurós átutalás esetében!).

A Bizottság a mai napon a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére is javaslatot tett azokra az esetekre vonatkozóan, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat. Jelenleg a fogyasztók az esetek többségében nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. Ez pedig gyakran ahhoz vezet, hogy a fogyasztókat tisztességtelen módon a drágább valutaátszámítási lehetőség felé terelik.

A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell az ilyen jellegű fizetési műveletek előtt (pl. mielőtt külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár bankjegykiadó automatából való készpénzfelvételről, akár kártyával történő fizetésről). Fontos, hogy a fogyasztók a kapott tájékoztatás birtokában össze tudják hasonlítani a különböző valutaátszámítási lehetőségeket, és így megalapozott döntést tudjanak hozni. A javaslat értelmében az Európai Bankhatóság kap majd megbízást arra, hogy kidolgozza az átláthatóság növeléséhez szükséges szabályozástechnikai szabványt.