100 milliós kokainszállítmány

Rendőrség

Az észak-macedón drogfutár Svájcból akart kábítószert csempészni hazájába, de a röszkei határon lebukott.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy 27 éves észak-macedón állampolgárral szemben. A férfi barátnőjével és annak édesanyjával jelentkezett kilépésre Magyarországról Röszke Autópálya-határátkelőhelyen 2019. december 2-án 17 órakor. A kiléptetést végző rendőr kérdéseire az autó tulajdonosa, a férfi idegesen és zavartan válaszolt, ezért fokozott ellenőrzésre félreállították a járművet.

A kocsi jobb első kereke felett a karosszérián a rendőrök átalakítás jeleit tatálták, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek segítségével a kérdéses elemet megbontották, ami alatt egy zsugorfóliázott – fehér port tartalmazó – téglát találtak. A helyszínen elvégzett gyorsteszt szerint a talált anyag kokain. A rendőrök a jármű szemléje alkalmával a jobb, illetve a bal első kerék feletti rejtekhelyeken további négy kábítószergyanús anyagot tartalmazó téglát találtak. Az összesen bruttó 5.096 gramm súlyú fehér port a rendőrök lefoglalták. A kirendelt vegyészszakértő elsődleges véleménye szerint a lefoglalt anyag kokain. A kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 100 millió forint.

A rendőrök az autóban utasként tartózkodó barátnőt, valamint az édesanyját – aki az autót vezette – tanúként hallgatták ki. A jármű tulajdonosát, a 27 éves észak-macedón férfit elfogták, majd jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomásában elmondta, hogy nincs jogosítványa, ezért kérte meg barátnője anyját, hogy rokonlátogatás ürügyén elvitesse vele magát Svájcba, ahol a drogot ő szerelte be az autóba, arról a két nőnek tudomása nem volt.

A férfit a rendőrök őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A kábítószer mennyisége miatt a büntetőeljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Szegedi Osztálya átvette, a rendőrök szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.