Országos törzsvezetési gyakorlat

Rendőrség

Közép-Európa időjárását nagy kiterjedésű mediterrán ciklon alakítja. A ciklon előoldalán jelentős mennyiségű csapadék áramlik észak felé, mindeközben sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a térséget. A ciklon hazánkat is eléri l, ennek következtében az ország egyre nagyobb területén havazik. Ezt a helyzetet szerencsére csupán annak a gyakorlatnak a forgatókönyve vázolja fel, amelynek résztvevői a katasztrófák elleni védekezés irányítási és jelentési rendjét tesztelték

A feltételezés szerint a ma délelőtti órákban megindult havazás miatt csúszóssá vált 4-es számú főúton egy baleset történt: három személygépkocsi karambolozott, három ember súlyos, nyolc pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A forgalmat a rendőrség Hajdúszoboszló felé terelte.

A kialakult helyzetet nehezítette, hogy a balesettel egyidőben Püspökladány és Kaba között felsővezeték-szakadás miatt a nyílt vasúti pályán rekedt egy intercity vonat . A vonaton kétszáztizenkét utas tartózkodott, őket melegedőhelyekre szállították. A leszakadt felsővezeték helyreállításáig a Püspökladány-Debrecen vonalon a személyszállítást az területi volántársaság buszaival biztosítják. Mindeközben a zord időjárás következtében Nádudvar és Balmazújváros településeken több mint négyszáz helyen szünetel az áramszolgáltatás.

A gyakorlat célja, hogy feltárják és orvosolják a veszélyhelyzetek során tevékenykedő operatív törzs és a beavatkozó egységek együttműködése során esetleg jelentkező hibákat , így érve el azt, hogy éles helyzetben a lehető leghatékonyabban tudjanak együttműködni.

Rácz Máté
Katasztrófavédelem