Elhunyt 140 beteg, 3586 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Ország
Koronavírus

Meghalt 140, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3586 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 6 245 773 embert oltottak be, közülük 5 957 571-en a második, 3 136 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 237 330-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 307 ember, a gyógyultak száma 1 071 772-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 127 251.

Kórházban 4827 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 454-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 32 319-en vannak, a mintavételek száma 9 058 668.

Kiemelték, hogy Magyarországon is terjed már az omikron vírusvariáns, ezért továbbra is kérik a beoltatlanokat és a négy hónapnál régebben oltottakat, hogy vegyék fel az oltást.

Felhívták a figyelmet, hogy folyamatosan nyitva van a regisztráció és az időpontfoglaló a gyerekek oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni – írták.

Jelezték, hogy minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavallt. A második oltás a gyermekeknél is három héttel az első oltás után esedékes.

Mint írták, első oltásra azok tudnak időpontot foglalni, akik már érvényes regisztrációval rendelkeznek.

Hangsúlyozták, hogy az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással.

Közölték azt is, hogy az oltási munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és a háziorvosok is oltanak majd. A tervek szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon  és járásközponti szakrendelőkben, oltópontokon, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást.

Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat. Azt kérik tőlük, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül.

Hozzátették, ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nem csak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosok számára az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosult – írták.

A kormányzati tájékoztatóban emlékeztettek: maszkot kell viselni az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken; a beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben. A vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Felidézték: az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben üzemorvosok is végezhetik az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (208 213) és Pest megyében (167 229) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (76 526), Hajdú-Bihar (68 026), Bács-Kiskun (66 317), Szabolcs-Szatmár-Bereg (63 210) és Győr-Moson-Sopron megye (62 035). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (26 089).

MTI