Se pénz, se segítség

Ország

A Salgótarjáni Járási Ügyészség társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy harminckét éves férfi és társa ellen, akik gyógyító szolgáltatást ígértek a megtévesztett sértettnek, akitől 98.000 Ft-ot sikerült szerezniük.

Az elsőrendű vádlott 2018. július elején egy internetes közösségi oldalon magát gyógyító médiumként hirdette „mágus, gyógyító, rontáslevelő, tenyérjós” tevékenységét ajánlva. A hirdetésre felfigyelt az egyik Nógrád megyei településen élő sértett, aki találkozót egyeztetett a vádlottakkal.

A vádlottak 2018. július elején megjelentek a sértett otthonában, ahol tévedésbe ejtették őt azt állítva, hogy az elsőrendű vádlott képzett reiki mester, aki ekként, társa asszisztensi közreműködésével, egy szertartás elvégzésével meg tudja gyógyítani a sértett távol lévő lányát. Ténylegesen a vádlott képzettséggel nem rendelkezett, és nem szerepelt az egészségügyi dolgozók nyilvántartásában sem, így egészségügyi – köztük természetgyógyászati – tevékenység önálló végzésére nem volt jogosult, amivel társa is tisztában volt.

A vádlottak szertartásos távgyógyítást színleltek a sértett előtt, majd ellenértékként 90.000 Ft megfizetését kérték. A színlelt szolgáltatással tévedésbe ejtett sértett a kért összegből ekkor 60.000 Ft-ot kifizetett a vádlottaknak, és – mivel több készpénzzel nem rendelkezett – kérésük szerint további 8.000 Ft értékben italokat, gyógyszert és a háznál lévő virágokat adott nekik.

Az ügy elsőrendű vádlottja – társa egyetértésével – még ugyanazon a napon éjfél körül telefonon felhívta a sértettet azzal, hogy a kapujánál állnak. Azt állította, hogy az égiekkel dolgozik, küldi az energiát a sértett lányának, aki attól jobban lesz. Ekkor 20.000 Ft megfizetését kérte a sértettől, de neki az azonnali fizetés nem állt módjában, ezért a vádlott közölte, hogy az összeget másnapra szerezze be, ellenkező esetben nem tud tovább az égiekhez fohászkodni, így a már kifizetett összeg is ablakon kidobott pénz lesz. A sértett a tévedésbe ejtés hatására másnap délben a pénzért jelentkező másodrendű vádlottnak a 20.000 Ft-ot is átadta.

A vádlottaknak azonban még ez a pénz sem volt elég, a következő nap is felkeresték a sértettet azért, hogy az eredetileg kért 90.000-ból fennmaradó 10.000 Ft-ot a sértett fizesse meg, aminek a tévedésben lévő sértett eleget tett. A vádlottak a cselekményükkel így összesen 98.000 Ft kárt okoztak a sértettnek, mely kár nem térült meg.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a két, büntetett előéletű vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. A sértett a nyomozás során kérte kárának megtérítését, a polgári jogi igényről ugyancsak a bíróság dönt.

 

ugyeszseg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.