Új, baloldali mozgalmat hoz létre Szanyi Tibor

Ország

Új mozgalom létrehozását tervezi Szanyi Tibor, aki párttagságának felfüggesztését vitatva továbbra is az MSZP alelnökének tartja magát.

Szanyi Tibor szerdán az M1 aktuális csatornán közölte, a “munkanevén” Bal Blokknak hívott mozgalomról augusztus végén Horányban, a “Baloldali Sziget fesztiválon” szeretné az első bejelentéseket megtenni.

A mozgalomhoz csatlakozni szándékozókat a műsorban nem nevezte meg, de elmondta, több emberrel tárgyalt már, akikkel “kétségtelenül egyetértenek abban, hogy vétek magukra hagyni a baloldali érzelmű embereket”.

Mivel 2022-ig – az idei önkormányzati választásokat leszámítva – nem lesz igazi választási szituáció, ez jó időszak az újszerű, innovatív mozgalmak felépítésére – hangsúlyozta.

A politikus úgy vélekedett, az MSZP által az európai parlamenti választáson elért 6 százaléknál jóval nagyobb a baloldali érzelmű polgárok aránya Magyarországon, ezért “méltatlan”, amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke produkált. Sok a kihívás – például a klímaváltozás és a társadalmi széttagoltság oldása -, amelyeket nem lehet “olyan cirkuszi mutatványokkal elfedni, mint amit a párt elnöke művel” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy alelnökként tett javaslatai napirendre sem kerültek, ugyanis – mint mondta – Tóth Bertalan kft.-ként működteti a pártot, és ez meggátolja a párbeszédet.

Párttagságának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta, kedden fegyelmi tárgyalást tartottak, amelyen a tanács nem osztotta az elnökség pénteken hozott döntését, “tehát ilyen értelemben most egy másik szituáció van”.