Több mint negyven rendezvény a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjában

Kultúra

Tizenhat helyszínen több mint negyven programot kínál a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, amelyet március 11. és 30. között rendeznek meg.

 

Barta Dóra, a főszervező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a programsorozatot ezúttal is a műfaji gazdagság, sokszínűség jellemzi. Az összművészeti fesztivál a hagyományokra építve gyűjti össze a helyi művészeti és kulturális értékeket, a legnívósabb programokat hozva el a közönség számára. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva pedig hagyományosan és újraértelmezve is gondozzák Petőfi örökségét – tette hozzá.

 

Az ország egyik legrégebbi tavaszi fesztiváljának kínálatát ezúttal is a társintézmények saját programjaikból állítják össze, amelynek megrendezéséhez az önkormányzat 10 millió forintot biztosított, de sikerült a Nemzeti Kulturális Alaptól is 2,5 millió forint pályázati forrást nyerni, illetve az egyes programokat szponzorok is támogatják – sorolta a főszervező.

 

A fesztiválon belül ezúttal is több olyan rendezvény zajlik majd, amely több napon át szintén számos eseményt tartogat. A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatát a hagyományosnak mondható Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, az Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója és a Szín-Tár évről évre megújuló programsorozata is gazdagítja.

 

A hagyományt követve a fesztivál idén is a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik március 11-én. A hangverseny szólistája a kecskeméti születésű zongoraművész, Fülei Balázs lesz, a műsoron pedig magyar szerzők művei szerepelnek. A zenei eseményt megelőzően Petőfi és a Hírös Város címmel nyílik meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének pályázati kiállítása.

 

A Ciróka Bábszínház minden korosztályra gondolva hét előadással lesz jelen a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon. Kínálatukban a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a KL Színház és Fabók Mancsi Bábszínházának előadásai is szerepelnek. Legújabb darabjukat, a János vitéz című produkciót március 15-én ünnepi előadáson mutatják be.

 

A Nemzetközi Kerámia Stúdió Fatűz most 2022 címmel egy csoportos kiállítással készül a fesztiválra. A tárlat március 17-étől várja az érdeklődőket, betekintést nyújtva a fatüzes égetési technika rohamosan fejlődő műfajában alkotók munkáiba.

 

A Katona József Emlékházban március 18-ától látható a Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítás, amelyet Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének hatezer darabos anyagából válogattak.

 

A Leskowsky Hangszergyűjtemény március 19-én rendezi meg a tizenharmadik Világzenei Együttlétet Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet részvételével, előtte pedig hangszeres játszóházra várják az érdeklődőket. A Kecskemét Táncegyüttes március 20-án a mutatja be új műsorát, amelyet Petőfi Sándor Az alföld című verse ihletett.

 

A Bozsó Gyűjtemény március 23-án nyíló Tradíció és megújulás című kiállítása a Gundel-gyűjteményből válogat a klasszikus Munkácsytól a modernizmust képviselő Orbán Dezsőig.A Népi Iparművészeti Gyűjteményben Fekete Erzsébet helyi népi iparművész hímzéseiből nyílik kiállítás szintén március 23-án.

 

A Forrás Kiadó két előadással készül a fesztiválra, március 24-én először Gyimesi Emese Szendrey Júlia és Petőfi kapcsolatáról beszél, majd Owaimer Olivér Petőfi eltűnésének korai fogadtatásáról értekezik.

 

A Katona József megyei könyvtár programjainak középpontjában is a 200 éve született költő áll. Versekkel a zene nyelvén címmel március 22-én Ferenczi György zenész, A Tiszától a Sárga folyóig – Petőfi költészete Kínában címmel március 23-án pedig Li Zen Árpád műfordító tart előadást. Harmadik programjukban Ignácz Ádám zenetörténész a szovjet és latin-amerikai dalok magyarországi megjelenéséről és elterjedéséről beszél majd.

 

Három kórus – a Kecskeméti Énekes Kör, a Kodály Intézet kamarakórusa és az Aurin Leánykar – “Da pacem, domine” békességhajtás című közös koncertjén március 26-án Kodály Zoltán és Bartók Béla előtt tiszteleg, de egyben adománygyűjtést is szerveznek a kárpátaljai menekültek megsegítésére.

 

A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált március 30-án a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Carmina Burana előadása zárja.

 

 

MTI

pixabay