Bach Mindenkinek Fesztivál – 60 településen 150 ingyenes koncert

Kultúra

Idén is megrendezik a Bach Mindenkinek Fesztivált: március 16-tól a Kárpát-medence hatvan településén százötven ingyenes koncerten szól a zeneszerző géniusz muzsikája.

“A járvány miatt az elmúlt két évben nagyrészt online zajlottak a Bach Mindenkinek Fesztivál koncertjei, ezek 2021-ben így is 200 ezer emberhez jutottak el. Idén mi lehetünk az első nagyfesztivál, amely élő közönség előtt valósul meg” – mondta Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató az Erkel Színházban tartott keddi sajtótájékoztatón.

 

A fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. A március 16-i nyitókoncerten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak, 20-án a budai Várban szabadtéri koráléneklés lesz, itt Medveczky Ádám vezényli a Nemzeti Énekkart, kísér a Szolnoki Légierő Zenekar. Március 21-én, Bach 337. születésnapján az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központjában, 27-én a tatai Esterházy Kastélyban, 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz koncert. Fővárosi helyszín lesz a MOMKult, a Hagyományok Háza, a Millennium Háza, vidéken a pannonhalmi és a tihanyi apátság vagy a debreceni református templom.

 

“A programok egyharmada határon túli településeken lesz, köztük lesz Kassa, Komárom, Nagyvárad, Kézdivásárhely, de lesznek koncertek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is. A megszervezett kárpátaljai programjainkat a háború miatt törölni kellett, de amint lehetőség lesz, ezeket pótolni fogjuk. A fesztivál helyszínein idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai gyűjtenek jótékony célra, de a fesztivál honlapján is lehet adakozni. A gyermekek segítése az Ukrajnából a háború elől ideérkezett családok szempontjából most különösen fontos” – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

 

A fellépők között lesz mások mellett Medveczky Ádám, Hegedűs Endre, Pitti Katalin, Rohmann Ditta, a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Savaria Szimfonikusok kamaraegyüttesei. Mint elhangzott, a fesztiválon barokk fúvós hangszerek és modern hangszerek egyaránt megszólalnak, Aszódon egy kétméteres Bach-bábot lehet felöltöztetni, Szolnokon irodalmi előadás lesz, Miskolcon zenész kosztümös színház.

 

Glázer Tamás, a március 27-i tatai koncert szervezésében is közreműködő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a NÖF első alkalommal vesz részt a fesztiválon, és szinte valamennyi helyszínét, épületét bevonják az eseményekbe.

 

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója arról számolt be, hogy az őket a fesztiválon képviselő Nemzeti Énekkar amatőröket és az utca embereit egyaránt várja a budai Várba, a Szentháromság térre a március 20-i közös koráléneklésre.

 

“Bach-hal foglalkozni megtiszteltetés, az ő zenéjét hallgatni és játszani megtisztulás” – fogalmazott a budai Várban vezénylő Kossuth-díjas karmester, Medveczky Ádám a sajtótájékoztatón.

 

 

MTI

pixabay