Extrákat kapott a nyírmártonfalvi lombkoronasétány – lazúrral és facsemetékkel fokozzák az élményt

Helyi hírek

Változni látszik Nyírmártonfalva friss attrakciója, a fák nélküli lombkoronasétány. Az Átlátszó visszatért a helyszínre, ahol munkásokat két vödör lazúrt és szerkezet köré ültetett facsemetéket találtak. A pottyantós wc-t is be lehet már zárni, igaz még csak kívülről.

Főhet a feje Filemon Mihály, fideszes polgármesternek, aki  60 milliós európai uniós forrást remélve kezdett lombkornasétány építésébe. Mire az építmény elkészült, körülötte tarra vágatta az erdőt. A fideszes politikus azzal védekezett, hogy a pályázatban nem kötötték ki, hogy milyen magas erdőben helyezkedjen el a lombkoronasétány.

A meglehetősen kínos eset országos nyilvánosságot kapott. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, amelyet Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és az Átlátszó tárt fel. A beadványhoz Hadházy Ákos is csatlakozott.

Lazúrral és facsemetékkel küzd Filemon Mihály a már megítélt EU-s pályázati pénzért

Ezért is fájhat a feje a polgármesternek, hiszen a projekt utófinanszírozású és úgy tűnik, hogy a kistelepülést érintő újkeletű figyelem az EU-s ellenőrzőbizottságig is könnyen eljuthat. Ha nem találnak mindent megfelelőnek, könnyen elúszhat a már megítélt 60 millió forintos támogatás, így erősen ráfizetéses lehet a buli, amit kizárólag a közösség javára kívántak fordítani, ugyebár.

Ahogy a bevezetőből kiderült a Debrecentől közel 30 kilométerre található kistelepülés szélén lévő látványosságkoz visszatért az Átlátszó csapata és dolgozó munkásokkal találkoztak a területen.

Egyikük éppen a biciklitárolókat kente le lazúrral, kiderült, hogy van még több vödör is, amivel a sorjásra hagyott lomkoronasétányt is lekenik majd.

A polgármester azóta tett róla, hogy fák kerüljenek a lombkoronasétány köré, nem is akárhogyan. Az építményhez legközelebb eső két sorba magasabb csemeték kerültek, amik ugyan lomb nélkül, de elérik a sétány szintjét is. Egyszer bizonyára lombot is növesztenek majd. Távolabb kisebb növésű csemeték sorakoznak.

A közeli pavilon tetejéről hiányzó zsindelyt is visszahelyezték és lécekkel erősítették meg a szerkezetet, amit így már nem kezd ki olyan könnyen a szél. Látványak sem utolsó ez a léces erősítés.

Belekapott a szél a nyírmártonfalvi lomboronasétány melletti pavilon tetejébe

Megjavították a pavilon tetejét a nyírmártonfalvi lombkornasétánynál

Időközben a pottyantós WC-t és a piszoárt is elhelyezték a helyszínen található bódékban. Igaz a pottyantósok ajtaját belülről nem, de kívülről már be lehet zárni. Ráadásul a bódé dőlése miatt az ajtó be sem csukódik, ennek köszönhetően viszont innen is lehet nézni a fákat, persze, miután megnőnek – írja a lap.

Az Átlátszó azt is megemlíti, hogy a rendszerszintű visszaélés gyanúját többek között az veti fel, hogy a környéken másik két fideszes politikus is Filemonéhoz nagyon hasonló lombkorona sétányt épített. Ahogy látható a polgármester a botrány után mindent megtesz, hogy elsimítsa az ügyet, ami már az OLAF-hoz (az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz) is eljutott.

Nem csak Filemon Mihály vakarhatja a fejét az egyre kényelmetlenebbé váló ügy miatt. Több fideszes politikus is lombkornasétányban látta a közjót Hajdú-Biharban.  Tasi Sándor és Tasó László is aggódhat, hogy pénzüknél lesznek-e végül. Erről többet kapcsolódó cikkünkben olvashatnak.

Fotók: atlatszo.hu

Panaszkodnak a lombkoronasétányos fideszesek: “a saját pénzünket tettük bele, lehet, hogy sokmilliós veszteségünk lesz”