Megújul és új épülettel bővül a katolikus általános iskola Körömben

Helyi hírek

Megújul és bővül a római katolikus általános iskola a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Köröm községben, az új épület alapkövét csütörtökön rakták le.

A körömi Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskola új épületének és tornatermének építése, berendezése, meglévő épületének felújítása hárommilliárd forint állami forrásból valósul meg.

Az alapkőletételen Ternyák Csaba egri érsek azt mondta: Köröm általános iskoláját 2017-ben vette át fenntartásra az Egri Főegyházmegye a miskolci tankerülettől. Már akkor látszott, hogy a meglévő, az önkormányzat tulajdonában lévő épület a helyiségeinek mérete és kedvezőtlen adottságai miatt – hiányzó termek, szűk étkező, kis kapacitású kiszolgálóhelyiségek – nem biztosít megfelelő környezetet a kizárólag hátrányos helyzetű, sokszor sajátos nevelési igényű roma tanulók neveléséhez és oktatásához.

Ezen okok miatt az Egri Főegyházmegye egy új iskolaépület megépítése mellett döntött, megtartva a jelenlegi épületet is. Erre a célra a jelenlegi iskolával szemközt hat ingatlant vásárolt meg, ezek területén kezdődik meg a kivitelezés, az iskola megépítéséhez pedig kormányzati támogatást nyertek el.

Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. számú választókerületében (Mezőkövesd) arról szólt, hogy Köröm nehéz sorsú település, minden fejlesztésnek ezért is helye van a községben. Nemcsak a tanulók örülhetnek majd az új iskolának, hanem az ott élők is, különös jelentősége van ennek a beruházásnak – mondta.

Hozzátette: értékközösség jön létre, az új, tizenhat tantermes iskola zöldmezőn épül fel, tornateremmel, szaktantermekkel, konyhával, étkezővel a másfél ezer lakosú községben.

A tanulók várhatóan három éven belül vehetik birtokba a megújult intézményt.