Felmentették a Bács-Kiskun megyei főügyészt és helyettesét

Helyi hírek Ország

Polt Péter, november 15-én, azonnali hatállyal felmentette a beosztásából dr. Nánási Lászlót, Bács-Kiskun megye főügyészét, valamint Dr. Dókáné, dr. Pályi Krisztina főügyészhelyettest – írta meg először a hírösvény.hu. Polt Péter a főügyészi posztra Gyugyi Csillát,a Pest Megyei Főügyészség osztályvezető ügyészét — aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen volt osztályvezető, nevezte ki. A főügyészhelyettes dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Járási Ügyészség eddig vezetője lesz.

Mivel a legfőbb ügyésznek nem szokása megindokolnia a döntéseit, a portál csak valószínűsíti, hogy a kirúgások mögött az olasz “húspápa”, Piero Pini büntetőügye állhat.

Pini – aki a Hungary Meat Kft. tulajdonosa – ellen évekkel ez előtt indított nyomozást a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. Pini ez év márciusáig szabadlábon védekezett, majd letartóztatták, mert társaival megpróbálták meghiúsítani a nyomozás eredményességét. Ezt követően kezdődött meg az alkudozás a nyomozást felügyelő főügyészséggel a többszereplős, ötmilliárdos adócsalási ügyben.

Pini tagadta a bűnösségét, de júniusban kárenyhítésként befizetett kettőmilliárd forintot, továbbá egymillió eurót ajánlott fel a szabadlábra helyezésért de továbbra is előzetesben maradt. Nemrég újabb, csaknem egymilliárd forintot fizetett be a NAV számlájára.

A Bács-Kiskun megyei főügyészség a napokban végül indítványozta a szabadlábra helyezését úgy, hogy még óvadékot sem kértek tőle. A bíróság ezzel megegyezően helyezte Pinit szabadlábra. Ez ütötte ki a biztosítékot a Legfőbb Ügyészségen.