Keményen beszólt a sztrájkoló pedagógusoknak a megyei elnök

Helyi hírek

A Nemzeti Pedagógus Kar Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elhatárolódik, és nem ért egyet azokkal a pedagógusokkal és intézményekkel, akik a közoktatás átpolitizálásával próbálják meg a szakmát „képviselni” – írja közleményében Danku Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Ez nem használ az oktatás ügyének. Meggyőződéssel valljuk, hogy eredményt csak tárgyalásokkal lehet elérni. Akik a köznevelés rendszerében a valós problémák, gondok megoldására  tevőlegesen segítséget szeretnének nyújtani, kérjük csatlakozzanak a Köznevelési Kerekasztalhoz.

Azok az intézmények ill. pedagógusok, akik munkabeszüntetéssel, polgári engedetlenséggel próbálták elérni céljaikat, (a közel 2200 intézményből kb. 150 intézmény, kb. 6 %.) nem az egységességre, és a békés tárgyalásokon történő megegyezésre törekedtek. Az intézmények 94 %-a a tanév rendje szerint végezte oktató-nevelő munkáját.

Hajdú-Biharban olyan intézmények is csatlakoztak a polgári elégedetlenkedőkhöz, ahol pl. a kötelező óraszáma a pedagógusoknak jóval kevesebb a követelt óraszámnál.

A Gyakorló gimnáziumokban a vezető tanárok kötelező óraszáma 12 óra (a Kossuth Gyakorló Gimnáziumban, a nevelők 2/3-a vezető tanár).

A tanfelügyelőknek, a pedagógus minősítési eljárást segítőknek 18 óra a kötelező óraszáma. Egyéb esetekben így pl. az általános iskolákban 24 óra a kötelező óraszám.

Fenti kiragadott példák is mutatják, hogy,  az a 8 hajdú-bihari intézmény, akik csatlakoztak a polgári elégedetlenségi megmozduláshoz, azok nem a közoktatás problémáinak egységes összefogással, tárgyalásos úton történő megoldására törekszenek a közös célok elérése érdekében.

Az intézmények 96 %-a  nem tanítani szeretne / „tanítanék” /, hanem tanít is.