Elemzők: folytatódhat az export növekedése a következő hónapokban

Gazdaság

A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, a magyar külkereskedelem folyamatosan bővül az elemzők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt tavaly novemberi külkereskedelmi adatait kommentálták az MTI-nek.

A KSH hétfőn közzétett adatai szerint tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az export euróban számított értéke, az import pedig 4,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 130 millióval több, 908 millió euró volt. Októberben az export 1,3, az import 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Az év első 11 hónapjában 9,452 milliárd euró volt a kereskedelmi aktívum, 1,495 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában, és jóval meghaladta a 2015 egész évi 8,595 milliárd eurót.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a jelentős exporttöbblet pozitív meglepetést okozott. Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, az elemző kiemelte: a külkereskedelmi aktívum 2016 első 11 hónapjában már meghaladta a 2015 egész évit, így a külkereskedelem jobban hozzájárulhatott a gazdasági növekedéshez. Az idei évről elmondta, hogy némi változást hoz majd a beruházások beindulása, amelyekben az importhányad jelentős. A beruházások növekedése a fogyasztás további bővülésével együtt az importot növeli, ami némileg ronthatja a mérleget, de a külkereskedelem növekedése – kevésbé látványosan – de folyamatos marad – fejtette ki.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: a következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, mivel az ipar gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, és az európai konjunktúra mutatók is élénkülést jeleznek. Az első tizenegy hónapban 9,45 milliárd euróra nőtt a külkereskedelem többlete, így a tavalyi év végére a többlet megközelítheti a 10 milliárd eurót.
Hozzátette: idén 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet a jelentősen élénkülő hazai beruházások, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt. 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem vár további jelentősebb csökkenést a kereskedelmi mérleg aktívumában.