Sorra nyerte el a megbízatásokat egy Kósa-közeli cégcsoport

Gazdaság

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) sok százmilliós felújításait rendre egy olyan cégcsoport nyerte, melyet bő egy évtizede emlegetnek együtt Kósa Lajossal és Debrecennel.

A Nol.hu cikke szerint a Mester-Építő Kft. tulajdonosainak édesapja érdekelt volt abban az azóta megszűnt Mester-Nívó Kft.-ben, amely azt az óbudai lakóparkot építette, ahol Kósa Lajos feleségének 100 millió forintot érő lakása van. Kósa 2002-ben vált meg debreceni családi házától, és került felesége tulajdonába egy óbudai ingatlan. Az ingatlanüzletben akkoriban részt vett a Mester-Nívó Kft. A Népszava kapcsolatot vélt felfedezni Kósáék magánfelkérése és a cég által alapított vállalkozás komoly városi megbízása között, ám később bírósági ítélet mondta ki, hogy a lakáscsere és a városi szerződés között semmilyen összefüggés nem volt. A bő évtizedes ügy akkor bukkant elő újra, amikor az RTL Klub tavaly ősszel „előszedte” a lakáscsere folyományaként a Kósa Lajos feleségének birtokába került, azóta híressé vált óbudai ingatlant. A lakóparkot a Mester-Nívó Kft. építette, ahogy azt az Index feltárta.

Csak egyetlen cég ajánlatát vették figyelembe a közbeszerzésnél

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) 2013-tól komoly, sok százmilliós fejlesztésekbe fogott, megújult két zsinagógaépület és részben a környezetük is a Pásti és a Kápolnási utcában. A projekt részét képezte, hogy kialakítottak egy „zarándokszállást”, és energetikai beruházásra is sor került a hitközség Bajcsy-Zsilinszky úti épületében. Az egyetlen nyílt – pár százezer forint híján –, 300 milliós értékű közbeszerzésre, amelynek célja a Pásti úti zsinagóga felújítása volt, a Mester Építő Kft.-n kívül még négyen jelentkeztek, de az eredménytájékoztató szerint csak egyetlen árajánlatot vett figyelembe a kiíró, a győztesét, erre az értékre kötötték a felek a szerződést is.

A bútorok beszerzését egy ellenajánlattal szemben szintén a Mester-Építő vitte el, míg a zsinagóga pinceszintjének 62 millió forintba kerülő felújítására nem is akadt más pályázó.

Egyszer győzött más cég

A beruházássorozat egyetlen közbeszerzését sikerült más cégnek megszereznie. A Dryvit Profi Bt. több mint 100 millió forintért (a beruházás eredetileg becsült értékénél bő ötmillióval drágábban) nyerte el a zarándokszállás kialakítását a DZSH épületében. Más cég nem adott be pályázatot.

A Nol szerint a cégnek Bana László és felesége a tulajdonosai, és szintén kapcsolódik valamelyest a Kósa-féle, óbudai házat eredményező lakáscserében fontos szerepet játszó Mester-Nívó Kft.-hez és ezen keresztül a hitközségi közbeszerzések csillagához, a Mester-Építő Kft.-hez is. Bana ugyanis együtt volt vezető tisztségviselő egy cégben Gyetvai Attilával, Barna Gábor egykori, Mester-Nívó-beli üzlettársával. Ebből kiindulva különösen figyelemre méltó, hogy két, összesen több mint 100 milliós értékű meghívásos jellegű pályázatra is éppen Bana László cégét invitálta meg a hitközség a végül győztes Mester-Építő ellenfeleként.