Az EMA kedden tájékoztat a Johnson and Johnson vakcinájának lehetséges mellékhatásával kapcsolatban

Európa
Koronavírus

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken bejelentette, hogy jövő kedden ad tájékoztatást a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggéssel kapcsolatban.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség múlt pénteken kezdte meg a Jansen által a kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett, alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig hat erre utaló esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok. A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban.

Csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a Johnson and Johnson cég oltóanyagával kapcsolatos döntéshozatalt arra hivatkozva, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendők terén.