Márciusban az Európa Pontban: női szerepek a Covid idején és utazás az Európa-Expresszel

Európa

Ha március, akkor tavasz és nők ünnepe – ebben a hónapban hagyományosan inspiráló nők történetét mutatjuk be, idén sem lesz ez másképp. Bankvezér, molekuláris biológus, munkaerőpiaci és HR-szakértő: a hónap első programján olyan nők lesznek vendégeink, akik testközelből tapasztalják a vírusválság következményeit. Ezután vonatra szállunk: a vasút európai évében Szederkényi Olga segítségével járunk utána Európa legszebb vasútvonalainak, megnézzük, milyen programokat kínál az évad és milyen változások alatt áll ez a szektor.

Március 11-én a Covid19-járvány társadalmi hatásairól beszélgetünk vendégeinkkel, ezen belül arról, hogyan alakult a nők szerepe és munkaerőpiaci helyzete, milyen pozitív és negatív dimenziói vannak a nők által betöltött szerepek változásainak, illetve milyen hatással lehet ez a válság utáni időszakra. Vendégeink olyan nők – vezetők, kutatók, anyák –, akik személyesen és szakmájukból adódóan is testközelből tapasztalják a koronavírus-válság következményeit: Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke, a Balansz munka-magánélet program vezetője és dr. Csuka Dorottya, molekuláris biológus, a L’ORÉAL – UNESCO a Nőkért és a Tudományért ösztöndíjasa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

A beszélgetés műsorvezetője: Gyárfás Dorka, újságíró, az előadást élőben az Európa Pont Facebook oldalán közvetítjük.

2021 a vasút európai éve az EU-ban, így Egy csésze Európa sorozatunkban, március 18-án  most rendhagyó módon nem egy országba vagy városba látogatunk el, hanem vonattal járjuk be a kontinenst. Utánajárunk, melyek Európa legizgalmasabb, legszebb és legforgalmasabb vasútvonalai, és miért tartják a vasutat a legbiztonságosabb és legzöldebb utazási és szállítási formának. Az európai vasúti ágazat világszinten élen jár, és kiemelt jelentőséggel bír az európai kultúra és örökség szempontjából is. Fontos szerepet játszik abban, hogy összeköttetést teremt az emberek, a vállalkozások és a területek között. Hálókocsis utazásokról, országos vasúti jubileumokról és a Covid19 összefüggéseiről is szót ejtünk majd az esten.

Szederkényi Olga utastársa ezúttal Nagy Gábor, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóságának főosztályvezető-helyettese lesz. Az előadást élőben Facebook oldalunkon (www.facebook.com/europapont) közvetítjük.

A járványügyi helyzetre való tekintettel minden programunkat online közvetítjük, március 8-tól személyes tanácsadásunk is szünetel az Európa Pont épületében. Az Európa Pont márciusi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható.