Helyreállítás és felkészülés a jövőre

Európa

Az Európai Bizottság a múlt héten nagyszabású helyreállítási terv elfogadására vonatkozó javaslatot terjesztett elő.

Annak érdekében, hogy a gazdaság helyreállítása valamennyi tagállam számára fenntartható, egyenletes, inkluzív és méltányos módon menjen végbe, a Bizottság egy új helyreállítási eszköz, a NextGenerationEU létrehozását javasolja, amely egy nagy ívű, korszerű és átdolgozott hosszú távú uniós költségvetésbe ágyazódik. A 750 milliárd euró összegű NextGenerationEU Eszközzel, valamint a 2021–2027-es időszakra vonatkozó hosszú távú uniós költségvetés célzott növelésével az uniós költségvetés teljes pénzügyi kapacitása 1850 milliárd euró lesz.

A források mind a tagállami beruházások és reformok támogatását, mind a magánberuházások ösztönzését szolgálják, és uniós programokon keresztül jutnak majd célba, különös tekintettel a következő területekre: az európai zöld megállapodás végrehajtása, az egységes piac megerősítése és hozzáigazítása a digitális korhoz, valamint méltányos és inkluzív fellendülés biztosítása mindenki számára.

Az Európai Bizottság a tervjavaslaton kívül 2020. évi kiigazított munkaprogramját is ismertette, amely kiemelten kezeli az európai helyreállításhoz és reziliencia építéshez szükséges intézkedéseket.