Segítséget színlelve csalt

Egyetem Ország

A Pécsi Járási Ügyészség minősített csalás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki segítség látszatát keltve tévesztett meg egy idős hölgyet egy telefonszaküzletben.A vád szerint a vádlott 2019 júniusában Pécsett, egy mobilszolgáltató üzlet előtt várakozott több más személlyel együtt a szolgáltató üzletének nyitására várt. Ugyanitt várakozott a nyolcvanéves sértett is.

A jelenlévők a nyitás késése miatt zúgolódtak, melynek során a sértett hangosan közölte, hogy ő csak azért várakozik, hogy SMS-szolgáltatását beállítsa. Mindezt meghallotta a vádlott is, aki szóba elegyedett a sértettel.

A sértett segítséget kért a férfitól a telefon beállítását illetően, melynek érdekében az idős hölgy a vádlottnak adta mobiltelefonját.

A férfi kihasználta, hogy az időskorú sértett nem ért a készülékhez és a hölgy telefonjáról, annak számlájáról 15.000,-Ft-tal feltöltötte saját mobilszámának egyenlegét.

Ezután a vádlott visszaadta a telefont és közölte a sértettel, hogy nem tud segíteni neki.

A hölgy ekkor nem észlelte még, hogy a vádlott kárt okozott neki, ezt később a sértett rokonai vették észre.

Az ügyben közvetítői eljárás során ahol a vádlott a sértett kárát megtérítette, azonban a bűncselekmény súlyossága folytán a férfival szemben vádat emelt az ügyészség, a bírósági eljárás során a büntetés korlátlan enyhítésére van lehetőség.

A férfi cselekménye a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas.

 

ugyeszseg.hu