Olimpikonok a debreceni iskolapadban

Egyetem Sport

Risztov Éva csütörtökön a medencében, hétfőn a tengerben tempózik, Papp Márk kedden teljesíti a 10 kilométeres nyíltvízi távot.

A hajdú-bihari klub tagjaként csak Hodola Péter (Hajdúszoboszlói Árpád SE) képviseli megyénket az olimpián, a magyar küldöttségben van két olyan sportoló, aki korábban városunkban versenyzett, s noha már más klubban edz, egyetemi hallgatóként kötődik a cívisvároshoz.

A Debreceni Egyetem két hallgatója, Risztov Éva és Papp Márk egyaránt úszásban áll rajthoz.

Risztov Éva 2012-ben már szerzett egy olimpiai aranyérmet Londonban, akkor is az intézmény hallgatójaként. Jelenleg sportszervező szakon tanul a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán, csakúgy, mint Papp Márk. Már egyikük sem a cívisvárosban edz, a Debreceni Egyetemnek mégsem intettek búcsút. Az intézmény az élsporttolók számára létrehozott Mentorprogrammal, illetve egyéni tanrenddel segíti a tehetséges hallgatókat, hogy az edzéseket és a versenyeket össze tudják egyeztetni a tanulmányaikkal.

Éva a tavalyi, kazanyi világbajnokságon elért tizedik helyével kiharcolta az olimpiai részvételt, Márk pedig a nyíltvízi úszók portugáliai kvalifikációs versenyén szerzett kvótát a riói játékokra. Mindketten a 10 kilométeres nyíltvízi számban indulnak. Éváért augusztus 15-én, hétfőn, Márkért másnap izgulhatunk. Az olimpiai bajnok úszónő már augusztus 11-én, csütörtökön is versenyezni fog, ugyanis a nyíltvízi szám mellett a medencében is megméretteti magát 800 méter gyorson.

A Debreceni Egyetem hallgatói közül Biczó Bence is teljesítette a nevezéshez szükséges A-szintet – 200 méter pillangón -, de mert Cseh László és Kenderesi Tamás jobb időt úszott, s nemzetenként csak két sportoló indítható egy versenyszámban. Biczó így itthonról szurkol társainak.

Csakúgy, mint az olimpiai bajnok Berki Krisztián, mert tavaly a skóciai világbajnokságon nem sikerült dobogón végeznie, így nem tudott kvótát szerezni a riói játékokra. Neki is jutott azonban jó hír a nyárra, hiszen felvételt nyert a Debreceni Egyetem sportszervező szakára.