Hogyan kezdjünk diétázni?

Wellness

Év elején és a strandszezon előtti hetekben drámaian megnő azok száma, akik szeretnének valamilyen (lehetőleg erőfeszítés nélküli) eszközzel megszabadulni zsírfölöslegüktől. Aki egy kicsit részletesebben ismeri az emberi test működését, az tudja, hogy verejték és némi tudás nélkül minden próbálkozás kudarcra van ítélve. Egyáltalán hogyan kezdjünk hozzá? Milyen alapdolgokat kell tudnunk ahhoz, hogy eredményes legyen a diétánk?

A diéta alapszabályai

A diéta szó jelentése: céltudatosan szabályozott étrend. Nem csak a zsírégetést, és ezzel végső soron az áhított „fogyást” elősegítő rendszerek tartoznak ide, hiszen speciális étrend szükséges a tömegnöveléshez, illetve akkor is, ha valamilyen emésztőrendszeri, vagy egyéb betegségben szenvedünk.

Persze a nagy többség fogyási célra alkalmazza a diétát, jellemzően évente két alkalommal: januárban, a nagy fogadalmak idején, illetve nyár elején, a strandszezon előtt nem sokkal. Hátha le lehet adni egy hét alatt 50 kilót… Na nézzük, mit érdemes az eszedbe vésni, ha kezdő diétázó vagy.

A fogyás nem egyenlő a zsírvesztéssel

A kamudiéták kiötlői ügyesen kihasználják ezt a tévhitet. Ezek egytől-egyig arra épülnek, hogy a szervezetet éheztetik, ami izomveszteséget okoz. Ha nincs megfelelő fehérjeutánpótlás, még véletlenül sem fogunk zsírt égetni, a zsírnál nehezebb fajsúlyú izom viszont szélsebesen odavész. A mérleg kevesebbet mutat, hurrá, örülünk! Aztán az illető elbizonytalanodik, mikor tükörbe néz. Itt valami nem stimmel, hisz még rosszabbul nézek ki.

Tanács: mindig fogyassz elegendő mennyiségű állati fehérjét, ha diétázol. A minimum napi 1,5 gramm testsúlykilogrammonként. Ne éheztesd a szervezetedet! Egyél legalább napi 5-ször, és mindegyik étkezésed teljes értékű legyen. Ez azt jelenti, hogy tartalmazza a napi fehérjebeviteled ötödét-hatodát, és legyen mellé valamilyen energiaforrás is. Ez a nap első felében összetett szénhidrát, a második felében esszenciális zsírsav legyen. Ha ketogén diétát végzel, akkor értelemszerűen a zsír dominál, a szénhidrát-feltöltő napokat leszámítva.

Milyen mozgásformákkal égethetünk zsírt? Folytatás a testepitek.hu-n >>