Joe Biden

Kedden tartja Joe Biden az elmúlt évet értékelő beszédét

Világ

Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.

Joe Biden elnököt hivatalosan a Képviselőház elnöke, a republikánus Kevin McCarthy kérte meg levélben, hogy a törvényhozás tagjai előtt értékelje az Egyesült Államok helyzetét. A várakozások szerint az elnök megerősíti az Egyesült Államok Ukrajna melletti elköteleződését, valamint Kínáról is szól majd, miután az amerikai légtérben szombaton megsemmisített kínai hírszerző léggömb tovább élezte az amerikai-kínai viszonyt.

Az amerikai belügyeket illetően Joe Biden a gazdaság javuló helyzete mellett érvelhet. Az unió helyzetéről című beszéd (State of the Union) az előzetes értékelések szerint szól majd az amerikaiak életkörülményeinek javulásáról, az alacsony munkanélküliségről, a munkahelyteremtésről, az infrastrukturális beruházásokról és a csökkenő pályára álló inflációról, ami 2022-ben négy évtizede nem látott magasságokba emelkedett. Többen várják, hogy az elnök utal-e 2024-es elnökválasztási indulására.

A beszédet megelőző napon, hétfőn ugyanakkor megjelent egy közvéleménykutatás, amely szerint a demokrata választók többsége nem szeretné, ha Joe Biden lenne a párt jelöltje a 2024-es elnökválasztáson. Az AP hírügynökség és a NORC közvéleménykutató felmérése alapján a demokrata szavazók csupán 37 százaléka van meggyőződve arról, hogy a hivatalban lévő elnöknek kellene indulnia jövőre. Tavaly októberben ez az arány még 52 százalék volt. Az Egyesült Államok helyzetéről szóló elnöki értékelőt az elnöknek az alkotmány írja elő, amelynek 2 cikkelye úgy fogalmaz, hogy az elnöknek időről-időre tájékoztatnia kell a Kongresszust az unió helyzetéről és a törvényhozók figyelmébe ajánlania, milyen intézkedéseket tart megfontolandónak a következő időszakra. Az elnöki értékelőre 1790 és 1946 között éves üzenetként (Annual Message) hivatkoztak, 1947 óta nevezik hivatalosan az unió helyzetéről szóló beszédnek.