Népszerű az európai polgári kezdeményezés: eddig 9 millió polgár kapcsolódott be az uniós jogalkotásba

Világ

Az európai polgári kezdeményezés, melynek intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2012-től, lehetővé teszi, hogy 1 millió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogalkotási javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet alkalmazásáról szóló második jelentést. A jelentésből kiderül, hogy becslések szerint összesen 9 millió európai polgár támogatott európai polgári kezdeményezéseket a 28 uniós tagállamban azóta, hogy az eszköz 2012-ben hatályba lépett. Ez idáig négy sikeres kezdeményezés gyűjtött össze egyenként több mint 1 millió aláírást, és a Bizottság közülük három esetében vállalta, hogy intézkedéseket hoz.

A Bizottság a több mint 1 millió polgár támogatását elnyert 4 polgári kezdeményezés közül a „Szüntessék be az élveboncolást!” („Stop Vivisection”) kezdeményezésre nem jogalkotási intézkedéseket hozott válaszul; „A víz közjó, nem árucikk!” („Right2Water”) kezdeményezésre reagálva tavaly februárban az ivóvíz-irányelv módosítását javasolta; a „Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől!” („Ban glyphosate and toxic pesticides”) elnevezésű kezdeményezés nyomán pedig jogalkotási javaslatot jelentett be, mely a tudományos értékelés és a döntéshozatal átláthatóságának javítására irányul.

A Bizottság 2017. szeptember 13-án javaslatot tett egy új rendeletre, amely még hozzáférhetőbbé, kevésbé nehézkessé és könnyebben használhatóvá teszi majd az az eszközt a polgárok és a szervezők számára.