Kósa Lajos nyilatkozik Liu fivérek

Kósa Lajosék leváltották a magyar műkorcsolyázókat háttérbe szorító sportigazgatót

Sport

A Kósa Lajos elnöksége alatt működő Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége (MOKSZ) közös megegyezéssel felbontotta Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya szakág sportigazgatójának megbízását.

A MOKSZ csütörtök reggeli közleménye szerint az elnökség szerda este szezonértékelő ülést tartott, amely után megszüntette Vardanjan szerződését. A tájékoztatásból kiderül, hogy a vezető személyéről az elnökség a közeljövőben dönt.

Az elnökségi ülésen döntés született a gyorskorcsolya ágazat vezetőjéről is, mivel az eddigi igazgató, Telegdi Attila januárban kezdeményezte távozását. A testület az igazgatói feladatokkal Bánhidi Ákost, a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott eddigi szakmai vezetőjét bízta meg.

Az elnökség a 2022/23-as szezont úgy értékelte, hogy mind a műkorcsolya, mind a gyorskorcsolya ágazatban biztató eredmények születtek “a szezon jól ismert nehézségei ellenére”, mint az olimpiai bajnok Liu testvérek távozása, a jégpályák átmeneti bezárása, a felkészülési és versenyeztetési költségek jelentős emelkedése. Az elnökség meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, célként pedig a következő, milánói téli olimpián való minél eredményesebb szereplést tűzte ki.

A tanácskozáson elfogadták a tavalyi pénzügyi beszámolót és az idei évre vonatkozó költségvetés-tervezetet, egyúttal megállapították, hogy a szövetség gazdálkodása kiegyensúlyozott és stabil.

“Kiszolgáltatta a sportágat az oroszoknak”

A pontozásos műkorcsolyában érdekelt versenyzők és szülők már hónapok óta követelték, hogy váltsák le a sportigazgatót – idézte fel az Index,

A sportsajtóban egyre több kritikus írás jelent meg az örmény származású, de 1989 óta Magyarországon tevékenykedő, a magyar jégtánc és műkorcsolya szakágakat 2018 óta vezető Vardanjan Gurgenről, aki volt feleségével, Jeranjak Ipakjana szövetségi kapitánnyal egyes beszámolók szerint gyakorlatilag kiszolgáltatta a sportágat az oroszoknak.

A honosítások mára oda vezettek, hogy a közelmúltban – Láng Júlia kivételétől eltekintve – csak orosz származású sportolók kaptak lehetőséget arra, hogy a nemzetközi versenyeken Magyarországot képviseljék. Ugyanakkor az eredmények alapján, illetve a műkorcsolya magyar származású érdekeltjei szerint sem a legjobb, legeredményesebb orosz versenyzők kapnak magyar címeres mezt.