Tomori: ha váltott az ellenfél, nem tudtunk reagálni

Sport

Tomori Zsuzsanna, a magyar női kézilabda-válogatott legtapasztaltabb játékosa szerint nem tudtak reagálni az ellenfelek taktikai változtatásaira a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A csapat a csoportkörében legyőzte Kazahsztánt és Szenegált, viszont kikapott Spanyolországtól, Montenegrótól és Romániától, így nem jutott a középdöntőbe. Az alsóházi rájátszásban az Argentína elleni sikert a Franciaországgal szembeni vereség követte, így a válogatott a 14. helyen végzett, és a tervezettnél hamarabb, már kedden hazaindult Magyarországra.

“Amikor jól működött a játék, de idővel az ellenfél felkészült rá, mi váltottunk, ám belehibáztunk, dupla blokknál lőttünk, vagy kidobtuk a labdát. Ha védekezésben vagy támadásban váltott az ellenfél, mi nem tudtunk reagálni, és szintén hibáztunk” – magyarázta Tomori Zsuzsanna.

A Siófok KC átlövője hozzátette, a védekezés volt a legfőbb feladata, próbálta elősegíteni, hogy összeszedettek legyenek, szoros védőfallal támogassák remek kapusaikat, és ez javarészt sikerült is.

“A spanyolok ellen semmi nem működött, a csoportkörben az volt az egyetlen meccs, amelyhez sajnos hozzá sem tudtunk szólni, elöl és hátul sem” – mondta a 29-25-re elveszített találkozóról.

Hozzáfűzte, a Montenegróval szembeni 25-24-es vereséget nagyon sajnálja, mert közel voltak a győzelemhez, a Románia elleni meccset pedig végképp, de még vissza kell nézniük a felvételeket, hogy lássák, mi történt a második félidőben.

A középdöntőbe jutásról döntő rangadó szünetében a magyarok még 16-10-re vezettek, hetven másodperccel a vége előtt azonban egyenlítettek a románok, és már csak nyolc másodperc volt hátra, amikor – a meccs során először – a vezetést is átvették, így végül 28-27-re nyertek.

“Az első félidőben csodálatos volt minden, a támadójátékunk és a védekezésünk is. Gyors gólokat is lőttünk, tényleg hibátlanul játszottunk, de aztán egy félidő alatt elbaltáztuk” – idézte fel Tomori.

A 167-szeres válogatott átlövő a kiutazás előtt elmondta, azt szeretné, hogy vereség esetén is stabilitást mutassanak, és biztatónak tartja, hogy mindig közel voltak az ellenfeleikhez.

“Olyan nem fordult elő, hogy az első perctől átrohantak rajtunk és nagyobb különbséggel kikaptunk. Azonban amikor már csak egy pici kellett volna, mindig hibáztunk, mellédobtuk, nem védekeztük ki, tehát mindenki benne volt ebben” – magyarázta.

Tomori ezután úgy fogalmazott, ha a fiatal játékosok két-három éven belül ezekből is tapasztalatot szereznek, akkor a ziccerek be fognak menni, és a passzok nem bokára fognak pattanni ilyen fontos szituációban. Hozzátette, nagyon bízik benne, hogy “valami csoda, vagy szerencse folytán” kijutnak az olimpiai selejtezőtornára, és a hiányosságaikon addigra javítani tudnak.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon. Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

“Ha most mégsem sikerülne, abban tényleg van ráció, hogy a következő két ciklusban ez a csapat odaérjen a legjobbak közé” – folytatta a Siófok védekező-specialistája.

Tomori rávilágított, hogy a Japánban zajló tornán az egész mezőny kaotikus, sok a hiba, rengeteg a rohanás és a kapura lövés. Hozzátette, manapság már beleférnek a hibák, csak bírni kell fizikailag a “darálást”, mert a rontásokon előbb-utóbb át lehet lendülni.

A Ferencváros jobbszélsője, Lukács Viktória szerint az egész tornán nagyon jó volt a kapusteljesítmény a magyar együttesben. A szélsőjátékkal is elégedett volt, és hozzátette, a belső poszton szereplők a Szenegál elleni meccs után lendületbe jöttek, az ő teljesítményük is javult.

“Úgy érzem, voltak olyan mérkőzéseink, amelyeken a védekezés összeállt, olyankor azonban a támadásaink nem voltak sikeresek. Amikor megtaláltuk a támadójátékunkat, akkor viszont puhult a védekezésünk” – nyilatkozta.

Lukács – aki 27 találattal a magyarok házi gólkirálya volt – ezután úgy fogalmazott, meg kell tanulniuk felállni az ilyen vereségekből is. Szerinte a világbajnokság pozitívuma talán éppen az lehet számukra, hogy a románok elleni kudarcot követően talpra tudtak állni, összefogtak, és megnyerték a következő mérkőzést.

“Ennek a csapatnak reményeim szerint a jövőben nagyon sok sikerben lesz része, de mivel nagyon fiatalok vagyunk, össze kell szoknunk. Sok időnk van” – közölte a szélső.

Tóvizi Petra szerint a jövőben profitálni fognak abból, hogy többen már a juniorválogatottban is együtt játszottak, és most együtt erősítik a felnőtt keretet is.

“Próbáljuk úgy felfogni, hogy megfizettük a tanulópénzt, ami sajnos nagyon drágára sikeredett, hiszen most kockára van téve az olimpiai kvalifikációnk” – magyarázta.

A Debrecen beállója a saját teljesítményéről elmondta, nagyon sokat játszhatott, sokkal több lehetőséget kapott, mint a tavalyi Európa-bajnokságon. Elárulta, hogy Kim Rasmussen szövetségi kapitány elégedett volt vele, mert megtett mindent, amit várt tőle.