Három év alatt háromszor döntőben

Sport

Bronzérmes lett a DEAC Kamilla Gyógyfürdő a Hepp-kupában. Az egyetemi csapat bebizonyította, hogy a keleti csoport sem gyengébb a nyugatinál.

A szombati elődöntőben a nyugati csoport harmadik helyén álló Vasas Akadémiával találkozott a DEAC. A találkozó elején a pasarétiek állva hagyták Nagy Benedekéket, hamar tíz pontos előnyre tettek szert, így a debrecenieknek már az elejétől kezdve hatalmas energiákat kellett mozgósítaniuk az egyenlítés érdekében. A tetemesnek mondható hátrányt a második negyed közepére tudták ledolgozni, ám láthatóan sokat kivett a játékosokból a nagy rohanás. A félidőre így is sikerült minimális, egypontos előnyt kiharcolni, ám főleg védekezésben akadtak hiányosságok a debreceni oldalon.

A fordulás után is rendkívül hullámzó volt az összecsapás, hol egyik, hol másik csapat vezetett, de végig látótávolságon belül maradtak. A harmadik negyed végén a játékvezetők is főszereplővé váltak, rendkívül feszült hangulat alakult ki. A fővárosiak jöttek ki jobban a helyzetből, az utolsó felvonásban újra tíz egységnyire növelték előnyüket. A DEAC többször is felzárkózott egy pontra, de a vezetést már nem tudták átvenni, így a végén a higgadtan büntetőző Vasas jutott a döntőbe. A másik ágon az Oroszlány csapata közben fordulatos mérkőzésen verte a Bonyhádot, így a debreceniek a vasárnapi helyosztón a tavalyi bajnokkal találkoztak.

A bronzmérkőzésen a délelőtt 10 órás kezdés szemmel láthatóan egyik csapatnak sem tett jót, de az első negyed derekára Takácsék szép lassan elkapták a ritmust. A nehézkes kezdés után szinte minden dobásuk sikeres volt, míg védekezésükkel valósággal megfojtották ellenfelüket. A negyed végére 19 pontos debreceni vezetést mutatott az eredményjelző. Nagyszerűen járt a labda támadásban, a hárompontosok rendre betaláltak, míg a palánk alatt látványos megoldásoknak tapsolhattak a szurkolók. A félidőre el is döntötték a találkozót a mieink, 57-25-ös vezetésük tudatában már a nyakukban is érezhették a bronzérmet.

A fordulás után teljesen összeesett a bajnoki címvédő, indiszponáltan kosárlabdáztak, míg a DEAC érezhetően élvezte a játékot. Nagy Botond hárompontosával a száz pontos álomhatárt is sikerült átlépni, a találkozó képéről sokat elárul, hogy a bonyhádiak ekkor pont feleennyinél jártak. A végén megérdemelt 48 pontos debreceni siker született, ezzel a harmadik helyet szerezte meg az együttes. A döntőben a Vasas 11 ponttal múlta felül az OSE Lions csapatát.

Nagy Ágoston vezetőedző: Döntőt szerettünk volna játszani, mert az ottani tapasztalatokból szeretnénk mindig a legtöbb hasznot húzni. Nagyjából a bajnokság félidejénél tartunk, így ez egy kiváló erőfelmérő volt számunkra. A Nyugati-csoportot sokan erősebbnek tartják a keletinél, de mi bizonyítottuk, hogy nem lehet ilyen különbséget vonni. Annak örülök, hogy a szombati csalódás után a csapat megint megmutatta, hogy mennyire jó versenyző és gyönyörű szép játékkal szereztük meg a bronzérmet. Három év alatt háromszor jutottunk a Hepp-kupa négyes döntőjébe, a mostani bronzéremmel teljes lett a kollekciónk.

 

DEAC Kamilla Gyógyfürdő – Vasas Akadémia 77-84 (17-23; 24-17, 20-24; 16-20)

Metal-work Bonyhád SE – DEAC Kamilla Gyógyfürdő 56-104 (13-32; 12-25, 13-23; 18-24)