DEAC: új szezon, új célok

Sport

Vasárnap kezdi az új szezont a Debreceni Egyetem NB I B-s férfi kosárlabdacsapata: új szponzorral, megerősített kerettel, nagy tervekkel.

– Komoly feladat, hogy az egyetem 30 ezer hallgatóját és 10 ezer oktatóját, dolgozóját, polgárát megmozgassa. Az intézmény sportklubja, a DEAC több mint 90 éves múltra tekint vissza. 16 szakosztályában csaknem 600 versenyző – ebből kétszáz egyetemi hallgató és dolgozó – képviseli az intézményt a felsőfokú oktatási intézmények sporteseményein és a nemzeti bajnokságokon. Rajtuk kívül 150-200 hallgató tagja egyéb sportkluboknak – sorolta Jávor András rektorhelyettes a DEAC kosárlabdacsapatának új szponzorát bemutató sajtótájékoztatón pénteken.

A Debreceni Egyetem képzéseivel, kutatásaival, létesítményfejlesztéseivel és tudományos kapcsolatainak kiépítésével is arra törekszik, hogy az intézmény a régió sporttudásközpontjává váljon.

– November végére – hazánkban egyedülálló módon – egy összehangolt megyei – városi – egyetemi sportstratégia készül, amely 8-10 évre meghatározza a szakmai munkát. Ennek keretében az egyetem kiemelten támogat néhány sportágat, akár a legmagasabb szinten is, így például a kosárlabdát is – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár.

– Debrecen egyik legerősebb szabadidősportja a kosárlabda, körülbelül 600 fiatal űzi ezt a sportágat. A város kiemelten támogatja a kosárlabdát, hogy olyan utánpótlást tudjon nevelni ez a sportág, amely legitimál, és bevisz minket az első osztályba – mondta Széles Diána alpolgármester.

A DEAC kosárlabda szakosztálya 1942-ben alakult meg, csapatai néhány évig megyei szinten, később már NB II-ben is versenyeztek. 2008-ban több fiatal korosztály került a klubhoz, 2012-ben pedig megalakult a Debreceni Kosárlabda Akadémia, így jelentősen megnőtt az egyetemi színekben kosarazók száma. A klubnak jelenleg kilenc kosárlabda együttese van, a játékosok száma eléri a százötvenet (100 férfi, 50 nő). A legeredményesebb a DEAC NB I B-s férfi felnőtt csapata, amely az előző szezonban elhódította a Hepp Ferenc Emlékkupát, és a másodosztály döntőjéig menetelt. Céljuk idén egyértelműen az első osztályba való feljutás.

A gárdát évek óta támogató Campus Fesztivál mellett idén egy új szponzor is segíti a játékosok nyugodt felkészülését. Az erről szóló szerződést pénteken írta alá a DEAC a balmazújvárosi Kamilla Gyógyfürdővel.

– Úgy gondoltuk, hogy „jó bornak is kell a cégér” alapon a DEAC, mint minőségi sportklub és a Kamilla Gyógyfürdő, mint minőségi gyógyfürdő tudják egymást majd segíteni. Örömmel vettük, hogy az NBI-es férfi kézilabda csapatunk mellett egy másik első osztályba törekvő gárdát is támogathatunk, hiszen az egyetemi kosárlabda sikerei révén a Balmazújváros gyógyfürdője még ismertebbé válhat – emelte ki Tiba István, a terület országgyűlési képviselője.

– Balmazújváros önkormányzata kiemelten támogatja a sportturizmust, a sportfejlesztéseket, mert a sport az alapja az egészséges életmódnak, a közösségek összekovácsolódásának. Megtisztelő a város számára, hogy az egyik legjobb egyetemmel működhet együtt, és a DEAC révén új sportággal ismertethetjük meg a balmazújvárosi gyerekeket, akik az utánpótlásképzés alapjait fektetik le a településen – tette hozzá Veres Margit polgármester.

– Ez a rendszer nem működne a Debreceni Egyetem nélkül, amely az alapfeltételeket biztosítja létesítményeivel és anyagi támogatásával. Nem működne a kiváló edzőink és sportszakembereink nélkül sem, de előre lépni, csak az ehhez hasonló plusz támogatásokkal lehet – vélekedett Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője.

– Új támogatónk, a megerősödött játékoskeretünk, valamint a kiváló szakmai stáb alapján úgy gondolom, minden esélyünk megvan arra, hogy 2016 tavaszán már első osztályú kosárlabdacsapata legyen Debrecennek. A DEAC felnőtt- és utánpótlás csapatai emellett újra letehetik névjegyüket a nemzetközi porondon is. A debreceni együttes ugyanis ismét meghívást kapott a Nemzetközi Egyetemi Kosárlabda Ligába, ahol a fiú csapat tavaly bejutott a sorozat moszkvai négyes döntőjébe – összegezte Becsky István, a DEAC kosárlabda szakosztályvezetője.

A NB I B-s férfi felnőtt csapat idén két új játékossal, Jávor Barnával, és a montenegrói Filip Patkovic-csal kezdi a bajnokságot. Filip Patkovic már több, magasan jegyzett bajnokságban is letette névjegyét. Pályára lépett Európa egyik legerősebb bajnokságában, az Adria Ligában, és három szezonon keresztül Spanyolországban is játszott. A DEAC Kamilla Gyógyfürdő október 4-én 16 órától játssza első bajnoki mérkőzését, hazai pályán a MAFC II ellen.

 

unideb.hu