Fizetés nélkül távoztak a hulladékfelvásárlók

Rendőrség

A Kiskőrösi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt három férfival szemben, akik házalás során fizetés nélkül, azzal a hamis ígérettel vásároltak fel fémhulladékot, hogy később visszatérnek a többi holmiért, és rendezik a számlát. Az eladók azóta sem látták őket.

A vádirat szerint a három férfi együtt jártak „vasazni”, azaz házalás során fémhulladékot vásároltak fel, majd azt a MÉH telepen leadták. Elhatározták, hogy családi házas ingatlanokból a visszatérés hamis ígéretével fém holmikat hoznak el, amiket aztán ténylegesen nem fizetnek ki, így az értük kapott teljes összegen ők maguk osztoznak.

A vádlottak 2021. február 11-én, délelőtt, egy kisteherautóval megjelentek Páhi egyik családi házánál, ahol az ott lakó 81 éves asszonnyal megegyeztek abban, hogy az udvarán álló fém tűzhelyet, kályhát és vasszekrényeket megvásárolják 50 ezer forintért. Miután két tűzhelyet és kályhát felpakoltak a platóra, közölték, hogy a két vasszekrényért is visszajönnek, majd fizetés nélkül távoztak. Az idős sértett azóta sem látta őket.

Egy óra múlva már Izsákon járt a csaló társaság, ahol egy férfival mosógép és kályha eladásról egyeztek meg. A vádlottak a kialkudott holmikat egy fém kézikocsira felpakolták és a házigazda figyelmetlenségét kihasználva azzal együtt betették a kisteherautóba. Ezután valótlanul azt állították a sértettnek, hogy a kézikocsit visszavitték a hátsó udvarba. Mialatt a sértett a kézikocsi keresésére indult, a csalók fizetés nélkül távoztak.

Az ügyészség mindhárom férfit üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja, ezért büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – a büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés, míg két társával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyükben a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.