Kecskemét közelében fogták el a két román férfit, akik kecskerákokat akartak az országba csempészni

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt két román férfi ellen, akik 2021. szeptember 22-én egy teherautóval több mint 4000 kecskerákot akartak engedély nélkül átcsempészni az országon. A NAV járőrei az M5-ös autópályán, Kecskemét közelében elfogták őket.

A vádirat szerint a vádlottak közeli ismerősök. Egyikük egy romániai fuvarozó cégnél sofőrként dolgozik, míg társa nem a cég alkalmazottja, de a gépkocsivezető megkérte, hogy kísérje el a következő külföldi útjára.

A férfiak a cég teherautóját felváltva vezették, és 2021 szeptemberében Romániában pakolták fel a szállítandó árut. A pakolásnál mindketten jelen voltak és látták, hogy a rakomány élő állat: kagyló és kecskerák. A sofőr a fuvarokmányokon nem tüntette fel az áru nevét, csak az induló és a célállomást, valamint a rakomány tömegét.

A vádlottak a szállítmányt az olaszországi Nápolyba akarták szállítani. 2021. szeptember 22-én, reggel léptek be Magyarország területére, azonban kora délután a NAV Bevetési Igazgatóság járőrei Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán lévő tengelysúlymérő állomásnál megállították a járművet. A raktérből előkerült több mint 4.000 példány kecskerák, ami Magyarországon védett állatnak minősül, egy egyed természetvédelmi értéke 50.000 forint. Az állatok Magyarországra történő beszállításához és az országon történő átszállításhoz természetvédelmi hatósági engedély szükséges. Ilyen engedélye sem a fuvarozó cégnek, sem a férfiaknak nem volt.

A több mint 213 millió forint értékű rákokat a járőrök lefoglalták és átadták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága munkatársainak, akik azokat az élőhelyüknek megfelelő folyóvizekbe engedték.

A büntetlen előéletű férfiakat az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtön kiszabását indítványozta velük szemben.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

203 millió forintot érő kecskerákot találtak egy kamionban a pénzügyőrök az M5-ösön

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük