Köztartozásra hivatkozva végrehajtással fenyegettek a zsarolók

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség minősített zsarolás bűntette miatt vádat emelt egy zsaroló bűnbandával szemben, amelynek férfi tagja magát bírósági végrehajtónak kiadva a sértettektől telefonon úgy csikart ki pénzt, hogy valótlanul azt állította, köztartozásuk van és ha azt még aznap nem egyenlítik ki, akkor végrehajtás érdekében rendőrrel együtt megjelenik a lakásukon. Áldozataik az álvégrehajtó két női vádlott társa bankszámlájára még aznap teljesítették a befizetést.

A vádirat szerint a fegyházbüntetését töltő férfi 2019 nyarán magát törvényszéki végrehajtónak kiadva telefonon Baján, Budapesten, Debrecenben élő személyeket felhívott és azt állította, hogy köztartozásuk van, ő pedig a végrehajtással megbízott hivatalos személy. Felszólította őket, hogy a tartozásukat rendezzék, mert ellenkező esetben a végrehajtást azonnal elindítja. Ennek keretében az adósnak mondott sértettekhez még aznap kivonul, és akár az ingatlan feltörése útján, rendőrségi közreműködéssel elvégzi a foglalást.

A férfi a két női bűntársa bankszámlaszámát adta meg a fenyegetésre fizetni hajlandó sértetteknek. Egyik áldozatuk utánajárt és meggyőződött arról, hogy nincs adótartozása, ezért végül nem fizetett. A többiek azonban a hívásban elhangzottaktól megijedtek és a kilátásba helyezett következményektől tartva még aznap fizettek.

A zsaroló bűnbanda összesen 330 ezer forinthoz jutott. A megzsarolt sértettek kérték a káruk megtérítését.

Az ügyészség a különös visszaeső férfit és a két nőt bűnszövetségben, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével vádolja, ezért mindhármukkal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a férfi nem szabadulhat kedvezménnyel. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Kép: illusztráció.