A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 39 éves férfi ellen, aki gazdasági befolyással üzérkedett

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség egy követeléskezelő cég alkalmazottja ellen emelt vádat, aki a vád szerint saját zsebre akart dolgozni, valótlanul állítva, hogy el tudja érni egy tartozás csökkentését.

A vádirat lényege szerint a vádlott – egy 39 éves férfi – 2018-ban egy követeléskezeléssel foglalkozó cég alkalmazottja, ügyintézője volt. A férfihez került feladatként egy több mint 8,5 millió forintos követelés érvényesítésének előkészítése. A vádlott azt ígérte az adósnak, hogy ha fizet neki félmillió forintot, akkor el tudja intézni, a tartozás összegéből akár milliós nagyságrendben is elengedjen a cég. Azt tanácsolta az ügyfélnek, nyújtson be kérvényt a társasághoz és vállalta, hogy a döntésre jogosult személyt befolyásolva elintézi, hogy a kérvényt elfogadják. Az alkalmazottnak ténylegesen nem lett volna lehetősége a tartozás mérséklésének elintézésére. A tartozás fedezetéül egy ingatlanon fennálló jelzálog szolgált. Az adós azt tervezte, eladja az ingatlant, és a vételárból fizeti ki a követeléskezelő céget. A vádlott, az ingatlanra jelentkező eladót is megkereste és neki is megtette a korrupciós ajánlatát, félmillió forintot kért, hogy a tartozás jelentős csökkentését elérje, s így több pénz maradhasson az eladónál. Az adós és az eladó az ajánlatot végül nem fogadta el.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben gazdasági befolyással üzérkedés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a büntetlen előéletű férfit végrehajtásában  felfüggesztett börtönbüntetésre és tiltsa el határozott időre pénzügyi szolgáltatás körébe tartozó foglalkozás gyakorlásától. Az ügyészség a vádlott haszonszerzési célzata miatt arra is indítványt tett, hogy a bíróság szabjon ki a vádlottal szemben az előzőeken túl pénzbüntetést is.