Illegális migránsok Csongrád-Csanád megyében

Rendőrség

A rendőrök az éjszaka folyamán három embercsempészt és nagyobb csoportokban, 85 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szegedi Rendőrkapitányság, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenrőző és Közterületi Támogató Osztálya (CSCSMRFK MEKTO), a Szeged Határrendészeti Kirendeltség, valamint a Készenléti Rendőrség járőrei 2021. szeptember 19-én éjszaka három csoportban 67 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom, Öttömös és Szeged közigazgatási területén.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír és afgán állampolgárnak valloták magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2021. szeptember 20-án 0 óra 25 perckor Szeged közigazgatási területén ellenőriztek egy francia honosságú személygépkocsit, amit egy 32 éves albán állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további hat fő tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Valamivel később, 3 óra 20 perckor a CSCSMRFK MEKTO járőrei, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján, az 55-ös főúton, Ásotthalom közigazgatási területén igazoltattak egy Audi A4 típusú személygékocsit, amit egy osztrák férfi vezetett és egy szintén osztrák Citroen Jumper kisbuszt annak moldáv sofőrjével. Utóbbi ellenőrzése során a járműben 12 illegális migránst találtak. A csoport tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, akik személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a a két férfit előállították és embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellenük eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 11 illegális migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a mórahalmi polgárőrökkel együttműködve 2021. szeptember 20-án 11 óra 10 perckor 11 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.