Építkezésekre szakosodott tolvajbanda és orgazdáik is bíróság előtt

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli lopás és orgazdaság bűntette miatt vádat emelt egy főként építési területek, csarnokok kifosztására szakosodott betörő banda három tagjával szemben, akik alig fél év alatt Kecskemét szerte 21 helyre törtek be. Velük együtt a lopott szerszámgépeket megvásárló öt orgazdának is bíróság előtt kell felelnie.

A vádirat szerint három kecskeméti férfi 2020 szeptemberétől 2021 áprilisáig Kecskeméten és vonzáskörzetében építkezésekre, továbbá csarnoképületekbe tört be, ahonnan szerszámgépeket: vakoló-, véső-, színkeverő gépeket, hegesztő trafókat, akkumulátorokat vittek el. A tolvajok a legtöbb esetben a bejutás érdekében az ajtókat, kapukat felfeszítették, szerszámos konténerek lemezoldalát kivágták, amivel komoly rongálási kárt okoztak a sértetteknek. Egy épülőfélben lévő családi házból úgy vitték el a már purhabbal és rögzítőcsavarokkal beépített ajtót, hogy a falazatból kivágták. A vádlottak összesen 27 sértettet károsítottak meg, egyenként jellemzően több százezer, esetenként 1-1,5 millió forint összegű kárt okozva.

Az orgazdasággal megvádolt társaik úgy jutottak a lopott gépekhez, hogy tudtak azok eredetéről, ráadásul az eredeti értékük töredékét fizették ki a tolvajoknak. Egyikük egy 1,5 millió forint értékű vakológépet 300 ezer forintért vásárolt meg. Tőle utóbb a kecskeméti nyomozók lefoglalták a gépet és visszaadták a sértettnek.

Az egyik tolvajnak amiatt is felelnie kell, mert a nyomozás során elrendelt bűnügyi felügyelet ellenőrzésére szolgáló nyomkövetőjét szétfeszítette és levette, majd a tartózkodási helyéül kijelölt lakásból az eszközt hátrahagyva távozott. Még aznap kézre került, azóta ismét letartóztatásban van.

Az ügyészség a letartóztatásban illetve bűnügyi felügyelet alatt álló három férfit többrendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást indítványoz. A lopott holmit megvásárló öt férfinak orgazdaság bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség azt is indítványozza, hogy a bíróság a sértettek összesen közel 4 millió forint erejéig bejelentett polgári jogi igényének adjon helyt. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.