Jogerősen elítélték egy debreceni férfi kirablóit

Rendőrség

Jogerősen nyolc, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a két férfit, akik még 2005-ben kiraboltak és az áldozat halálát okozva bántalmaztak egy debreceni kereskedőt.

A bíróság mindkét, többszörös visszaeső vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés, rablás és jármű önkényes elvétele bűntettében, valamint okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró, a vádlottakra nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabó Debreceni Törvényszék ítéletét.
A jogerős ítélet indoklásakor elhangzott, a vádlottak nem ölési, hanem rablási szándékkal mentek a sértett lakására, az áldozatnak okozott sérülések is azt bizonyítják, hogy nem akarták a halálát.

A komoly pénzzavarba kerülő elsőrendű vádlott 2004 szeptemberében ismerkedett össze a későbbi sértettel, aki használt hűtőgépek és más háztartási berendezések értékesítésével foglalkozott. A jómódúnak gondolt férfiról azt feltételezte, készpénzt és ékszereket tart otthon. A vádlott többször fontolgatta, hogy pénzt szerez a kereskedőtől, s kapóra jött neki, amikor a sértett elkezdte árulni házát.

A vádlott bevonta a bűncselekménybe egy ismerősét, akit vevőjelöltként mutatott be a sértettnek, amikor 2005. november 26-án elmentek hozzá. A házigazda készségesen körbevezette a két férfit az otthonában, majd amikor az egyik szobában leültek, a vádlottak a sértettre támadtak, ütni-verni kezdték, végtagjait összekötözték, és arra kényszerítették, hogy adja át a házban lévő páncélszekrény kulcsát. A vádlottak magára hagyták az akkor már eszméletlen áldozatot, a házban magukhoz vettek néhány százezer forintnyi készpénzt, ékszereket, két mobiltelefont, a férfi okmányait és autójának kulcsát. Ezután eltüntették ottjártuk nyomait, majd a sértett kocsijával elhajtottak.

A férfi holttestét november 28-án fedezték fel, feltehetően már akkor meghalt, amikor támadói távoztak.

Az elsőrendű vádlott néhány hónappal később Hollandiába költözött, ahol 2007 tavaszán feladta magát.