A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében értekeztek

Rendőrség

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása, azon belül is a szabadtéri égetésre, irányított égetésre vonatkozó szabályok, illetve ezen keresztül a szabadtéri tüzek megelőzésével kapcsolatos teendők okán tartott tájékoztatót a települési közbiztonsági referensek és a falugazdászok számára a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Az egyeztetést dr. Nagy Imre tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető nyitotta meg, néhány szóban ismertette, hogy az egyeztetés célja, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el a szabadtéri égetésre vonatkozó szabályok, és így hatékonyabban lehessen a tűzeseteket megelőzni. Elmondta, hogy a kirendeltség területén még nem emelkedett meg drasztikusan a szabadtéri tüzek száma – az idén eddig a megye területén összesen hetvennyolc vonulás történt avar, gaz, vagy nádas tűz miatt – a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően, de ez az egyre melegebb, szárazabb idő beköszöntével rohamosan változhat.

Ezt követően Sándor András tű. százados, hatósági osztályvezető tartott előadást az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatnak a belterületen és külterületen történő égetésre vonatkozó szabályaiból. Elmondta, hogy általában tilos a lábon álló növényzetet, tarlót, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett növényi hulladékot szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi. Ha belterületen szabadtéri égetést végeznek, és a települési önkormányzat azt rendeletében nem engedélyezte, vagy engedélyezte, de az égetést nem a rendeletben meghatározott napon vagy időpontban végezték, a tűzvédelmi hatóságnak meg kell indítania a tűzvédelmi hatósági eljárást.

A szabálytalanságot elkövetővel szemben húszezertől hatvanezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság kiszabásának van helye. Részletesen ismertette a külterületi irányított égetésre vonatkozó rendelkezéseket is. Felhívta a figyelmet, hogy az égetést megelőzően legalább tíz nappal korábban, előzetesen engedélyeztetni kell a katasztrófavédelmi kirendeltséggel a külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett növényi hulladék szabadtéri égetését. Egy kérelmen egy darab, tíz hektár vagy ennél kisebb terület égetése jelenthető be, és az első fokú eljárás lefolytatásáért fizetendő háromezer forint illetéket kérelmenként kell megfizetni. Kiemelte, hogy tűzgyújtási tilalom időszakában irányított égetés nem engedélyezhető, az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi, valamint hogy a kirendeltség irányított égetésre vonatkozó engedélye más, jogszabályban előírt hatósági engedélyt nem pótol.

Az egyeztetés végén a gyakorlatban felmerülő problémákat beszélték meg a jelenlévőkkel.

dr. Kiss Szilvia tű. főhadnagy