Budaházy György

Budaházy György kegyelmet kapott Novák Katalintól, első útja a kocsmába vezetett

Ország

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen, ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet – tette közzé a Sándor-palota csütörtökön a honlapján.

A közleményben az áll, hogy a köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

Kegyelemben részesült tehát a terrorcselekményekkel vádolt szélsőjobboldali aktivista, Budaházy György is.

A terrorcselekmények miatt elítélt Budaházy szabadulását élőben közvetítette a Vadhajtások, a felvétel vége felé az is kiderül, hogy az ünneplő társaság első útja egy kocsmába vezet majd:

Böjte Csaba gyerekeket vett rá, hogy imádkozzanak a terrorizmus miatt jogerősen elítélt “Budaházy bácsiért”

Másodfokon enyhítették a büntetésüket

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon 6 évre enyhítette Budaházy György első fokon kiszabott 17 év fegyházbüntetését az úgynevezett Hunnia-perben március 9-én.

Az ítélőtábla a kirívóan sok idő eltelte miatt valamennyi vádlott büntetését jelentősen csökkentette. Egy vádlott kivételével azonban végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélte őket, és abból a bűnszervezeti elkövetés miatt feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A közleményben felidézték: 2022. március 16-án első fokon B. Gy. elsőrendű vádlott 17 év, S. J. másodrendű vádlott 14 év, Sz. E. harmadrendű vádlott 15 év, Sz. F. negyedrendű vádlott 8 év, M. Cs. ötödrendű vádlott 7 év, P. G. hetedrendű vádlott 4 év, T. Cs. nyolcadrendű vádlott 13 év 6 hónap, N. Z. kilencedrendű vádlott 11 év, F. R. tizenegyedrendű vádlott 12 év fegyházbüntetést kapott.

A vádlottak két támadást hajtottak végre 2007 decemberében: rálőttek az akkori oktatási miniszter családi házára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülőfélben lévő házára. További hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást 2008 februárjában, majd 2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott szórakozóhelyek ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. Ennek az évnek a szeptemberében egy miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását. 2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban az elsőrendű vádlott megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat – olvasható a közleményben.

A merényleteket a vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg. Az elfogáskor olyan robbanószerkezetet találtak náluk, amely 25 méteres hatótávolságon belül emberi élet kioltására alkalmas lett volna, ha működésbe hozzák.

A másodfokú bíróság a törvényszék ítéletét az azt megelőző eljárással együtt teljes terjedelmében felülbírálta. A védői hivatkozásokkal ellentétben nem észlelt sem abszolút, sem pedig olyan eljárási szabálysértést, amely az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséhez vezetett volna. Az ítélőtábla nem osztotta azokat a védői érveket, amelyek szerint az elsőfokú bíróság elfogult volt. Az elsőfokú bíróság ítéletét alapvetően megalapozottnak találta, azt kisebb helyesbítésekkel és kiegészítésekkel a felülbírálat alapjául elfogadta. Helyesnek találta a vádlottak bűnösségére levont következtetést, ezért a felmentésre irányuló védelmi indítványoknak sem adott helyt.